هراس کشورهای شمال اروپا از گسترش افراط گرایی مورد حمایت عربستان
به گزارش خبرگزاری رسا، کشورهای نوردیک به مجموعه کشورهای شمال اروپا(اسکاندیناوی) و اقیانوس اطلس که دارای قرابت فرهنگی بسیار هستند، گفته می شود که ایسلند، دانمارک، فنلاند، نروژ و سوئد را در بر می گیرد.
خبرگزاری روسی «اسپوتنیک» در گزارشی به هراس و نگرانی این کشورها از نفوذ افراطگرایی از طریق عربستان پرداخته است. در این گزارش آمده است:
چندین دهه است که محافل داخلی در کشورهای نوردیک همکاری میان حکومت های این کشورها و عربستان را از نظر اخلاقی مورد انتقاد شدید قرار میدهند و نسبت به حمایت آن از تندروی و افراطگرایی هشدار می دهند.
اقدام اخیر شاه عربستان در انتخاب محمد بن سلمان ۳۱ ساله به سمت ولیعهد پادشاه که به خاطر اقدامات و سیاستهای جنگطلبانه شهرت دارد، باعث تشدید هراسها در این کشورها نسبت به تشدید حمایت عربستان از افراطگرایی شده است.
کشورهای نوردیک که به اصطلاح صلحطلب هستند، سالهاست که به همکاری با کشورهای حوزه خلیج فارس و یا حتی فروش سلاح به این حکومت های دیکتاتور و مستبد، ادامه داده اند. این در حالی است که حمایت برخی از این کشورها مثل عربستان از افراطگرایی در سالهای اخیر باعث افزایش نگرانی مردم در سراسر منطقه نوردیک شده است.
عربستان که در حال رقابت شدید با رقیب منطقهای خود، ایران است؛ از منابع مالی هنگفتی برای گسترش نفوذ خود در نقاط مختلف دنیا استفاده کرده است.
این نفوذ از راه های مختلف انجام می شود، از همکاریها و ارائه کمکهای گسترده به مراحل ساخت مساجد در سراسر جهان گرفته تا آموزش ائمه جماعات و گسترش نوعی از اسلام که تنها کشورهای عربی آن را میپسندند و با آن موافقند، به خصوص اسلام وهابی.
مقدار دقیق پولی که حکومت عربستان و متحدان آن برای ترویج وهابیت مورد استفاده قرار دادهاند، به طور دقیق مشخص نیست. در سال ۲۰۱۲ نشریه حکومتی «عینالیقین» عربستان در گزارشی اعلام کرد که ملک فهد به احداث بیش از ۲۱۰ مرکز اسلامی، ۱۵۰۰ مسجد و ۲۰۲ مدرسه در قارههای اروپا، آسیا، اقیانوسیه و آمریکا کمک کرد که منابع مالی آن به طور کامل، یا بخش عمدهای از آن، از سوی حکومت عربستان تأمین شده بود.
«جیمز دورسی»، استاد دانشکده مطالعات ملی دانشگاه «ورزبورگ» در آلمان و کارشناس مسائل عربستان مکرراً نسبت به اقدام و تلاش بیوقفه حکومت عربستان برای توسعه افراطگرایی هشدار داده است. وی در اینباره میگوید: عربستان در ۵۰ سال اخیر بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار صرف این کار کرده است، که این میزان بیشترین و گستردهترین مقدار سرمایهگذاری برای پیشبرد نفوذ در تاریخ بشر محسوب میشود. اقدامی که باعث گسترش تفسیر افراطگرایانه از اسلام شده است.
در سوئد، عربستان سرمایه ساخت مسجد «گوتنبرگ» را تأمین و به ساخت مساجد و مراکز اسلامی دیگر در شهرهای مختلف این کشور کمک کرده است.
«کارین رباس»، مقالهنویس نشریه «کریستیان استادزبلادت» در سوئد در اینباره مینویسد: حقیقت این است که برخی از مساجد ساخته شده از سوی عربستان و قطر در سوئد مشکلساز شده اند. در بسیاری از شهرها از پول کشورهای عربی برای ساخت این مساجد استفاده شده و نقش داشتن حکومتهای دیکتاتوری در احداث مساجد در سوئد، شگفتانگیز و عجیب است.
در مقاله دیگری که در نشریه «گوتبورگزپست» منتشر شده، آمده است که حکومت پادشاهی عربستان از دهه ۱۹۷۰ به طور فعالانه در زمینه گسترش تفسیر مورد نظر خود از اسلام در اروپا تلاش گستردهای داشته است، از جمله ایجاد مراکزی چون اتحادیه مسلمانان جهان و مجمع جهانی مسلمانان جوان و همچنین ساخت مساجد و آموزش ائمه جماعات.
در این مقاله از دولتهای اروپایی خواسته شده علیه تلاش ریاض برای گسترش وهابیت و سلفیگری اقدام کنند و این مسأله را که ترویج افراطیگری است به عنوان یک جرم معرفی کنند.
اوایل سال جاری میلادی بود که «کارل شیوتز وایب»، سفیر سابق نروژ در عربستان نسبت به تلاش این کشور برای گسترش وهابیگری ابراز نگرانی کرد.
وی در مصاحبهای با نشریه «آفتنپست» نروژ در اینباره گفت: وهابیت فرقهای است که از سوی یک واعظ تشنه قدرت و مبتنی بر تفکرات تعصبگرایانه وی ایجاد شده است. فرقهای که پیروان دیگر مذاهب اسلامی را مرتد و کافر مینامد و همین تفکرات باعث پیدایش داعش و دیگر گروههای تروریستی شده است.
در سالهای اخیر سرمایهگذاریهای عربستان و کشورهای همسوی آن در این زمینه تشدید شده و در نتیجه به نگرانی ها از گسترش تندروی دامن زده است.
بر اساس گزارش نهادهای اطلاعاتی آلمان، سرمایهگذاریهای کشورهای کویت، عربستان و قطر موجب گسترش سلفیگری در آلمان شده است.
گزارش نهادهای اطلاعاتی انگلیس که به دستور دیوید کامرون، نخستوزیر سابق تهیه شده نیز موید همین مسأله است و نشان میدهد که عربستان در زمینه ترویج تفکر سلفیگری در این کشور سرمایهگذاری کرده است، اگرچه بعید به نظر میرسد مقامات انگلیس قصد مقابله با اقدامات حکومت عربستان را داشته باشند، چون همین چند وقت پیش قراردادهای چند ده میلیارد پوندی در زمینه صادرات تسلیحات با ریاض امضا کردند.
اوایل امسال دو کشور سوئد و نروژ به دلیل دادن رأی مثبت به ریاست عربستان بر کمیته زنان سازمان ملل به شدت مورد انتقاد قرار گرفتند.
رأی مثبت سوئد در حالی به عربستان داده شد که «مارگوت والستروم»، وزیر خارجه سوئد حکومت عربستان را یک حکومت قرون وسطایی نامیده بود.
طنز قضیه آنجاست که عربستان به عنوان بزرگترین ناقض حقوق زنان در دنیا شناخته میشود.
«هیلل نویر»، رییس دیدهبان حقوق بشر سازمان ملل انتخاب عربستان به ریاست این نهاد را اینگونه توصیف کرده بود: چنین انتخابی مانند آن است که فردی که به دلیل ایجاد حریق عمدی دستگیر شده به ریاست آتشنشانی شهر منصوب شود. /۸۴۷/ب۱۰۲/ف
منبع: ایکنا