سیاست انگلیس در قبال بشار اسد تغییر کرده است
به گزارش خبرگزاری رسا، بوریس جانسون، وزیر امور خارجۀ انگلیس گفت: در صورت برقراری صلح در سوریه، بشار اسد، رییسجمهور این کشور، می تواند اجازه حضور در انتخابات را داشته باشد.
این اظهارات جانسون در تضاد کامل با سیاست بریتانیا از ابتدای جنگ در سوریه تاکنون به شمار میآید؛ لندن بارها تأکید کرده بود که اسد باید از قدرت کنار رود.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی انگلیسی زبان گاردین، جانسون این اظهارات را روز پنجشنبه و یک روز پیش از دیدار ترزا می، نخستوزیر بریتانیا، با دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا، در واشنگتن مطرح کرد.
وی همچنین اذعان کرد روی کار آمدن رییسجمهور جدید در آمریکا به معنای آن است که همۀ طرفین باید دربارۀ رویۀ خود در سوریه بازنگری کنند.
جانسون در جمع کمیتۀ منتخب روابط بینالملل مجلس اعیان بریتانیا گفت: «نظر ما این است که بشار اسد باید برود، از مدتها پیش این موضع ما بوده است. اما ما دربارۀ چگونگی این موضوع و برنامۀ زمانی رخداد آن (رفتن اسد) دیدی باز داریم.»
وی افزود: «ما باید دربارۀ نحوۀ تغییر شرایط واقعبین باشیم و (به همین دلیل) ما باید از نو دربارۀ چگونگی مدیریت این موضوع فکر کنیم. سیاست قدیمی (ما).... اطمینان زیادی به همراه نداشت.»
موضع رسمی وزارت امور خارجۀ بریتانیا از مدتها پیش این بود که اسد تنها برای مدت کوتاهی بهعنوان دولت انتقالی میتواند در قدرت باقی بماند. اما جانسون در روزهای پس از تصدی پست وزارت امور خارجۀ بریتانیا در جولای سال گذشته، اصرار داشت که اسد باید برود.
اما از سوی دیگر شکست معارضان و گروههای تروریستی در حلب، مصمم بودن ترامپ به بازسازی روابط با روسیه و تغییر رویه و سیاست ترکیه در قبال روسیه، معادله را بر هم زد.
جانسون گفت: «ما برای مدت مدیدی تأکید داشتیم که اسد باید برود، اما در هیچ مرحلهای نتوانستیم این موضوع را اجرایی کنیم و این موضوع موجب شد تا با مشکلاتی که هماکنون روبرو هستیم، مواجه شویم.»
وی گفت: «ما به شرایطی رسیدیم که نوعی راهحل دموکراتیک پیش روی گذاشتهشده است... ما به دموکراسی اعتقاد داریم، ما از دموکراسی حمایت میکنیم، و اگر راهحل سیاسی وجود داشته باشد، در آن صورت فکر نمیکنم بتوانیم از این روند دموکراتیک اجتناب کنیم. فکر میکنم این مسیر پیش روی است.»
به نوشته پرس تی وی، جانسون گفت مهم است که دولت ترامپ این موضوع را بپذیرد که هر توافقی با روسیه برای پایان دادن به مناقشۀ سوریه، با سیاستهای ایران، دیگر متحد کلیدی اسد، منطبق باشد.
وی مدعی شد: «سؤال اصلی این است که این دولت آتی آمریکا بهطور کامل به این روابط احترام میگذارد و چگونه میتوان این گفت و گوها را شکل داد. مشخصاً چیزی که نمیخواهیم ببینیم گسترش سیاست و نفوذ ایران در منطقه است.»
جانسون همچنین جنبههای مشروط همکاری بریتانیا با روسیه برای شکست نظامی گروه تروریستی داعش را برشمرد؛ موضوعی که تا چند هفتۀ قبل حتی کسی نمیتوانست به آن فکر کند.
وی مدعی شد: «اگر امکان توافق با روسها وجود داشته باشد، مبنی بر اینکه بهصورت همزمان به اسد اجازه داده شود از قدرت کنار رود و با حذف اسد، از نفوذ ایران در منطقه کاسته شود و به ما اجازه داده شود تا در حمله به داعش به روسها ملحق شویم و آنها را از روی زمین محو کنیم، ممکن است این موضوع (توافق) صورت گیرد.»
وی گفت: بریتانیا یکی از مهمترین منتقدان روسیه بوده است اما با تغییر لحن نه تغییر سیاست، این موضوع منعکسکنندۀ رویهای جدید در کاخ سفید است که روسیه باید دخالت داده شود.
وی تصریح کرد: «ما نمیتوانیم بهصورت بیوقفه آنها (روسها) را کنار بزنیم و آنها را بد جلوه دهیم.»
جانسون گفت: «ما باید دقیقاً متوجه شویم که کاخ سفید به کجا میرود. ما باید متوجه شویم که آنها آخر بازی در اینجا را چگونه میبینند و ما باید کمک کنیم تا این گفت و گو بسته به ملاحظات ما بهویژه دربارۀ ایران، شکل بگیرد.»
جانسون همچنین گفت: می از اهمیت ناتو برای ترامپ خواهد گفت و پیشبینی کرد که می ترامپ و کنگرۀ آمریکا را متقاعد کند که به توافق اتمی با ایران پایبند بمانند.
بریتانیا هماکنون روی لبۀ تیغ قدم میزند و تلاش دارد تا ارتباط نزدیک خود را با بزرگترین شریک سیاست خارجی خود حفظ کند و در عین حال سعی دارد تا مواضع خود در قبال سیاست خارجی و حقوق بشر را به تأیید آمریکا برساند.
جانسون روز پنجشنبه همچنین در مجلس اعیان از اعطای مجوز صادرات سلاح به عربستان سعودی دفاع کرد و گفت: «ما از سعودیها دربارۀ حوادثی که تاکنون رویداده است، تضمینهای کافی گرفتهایم و فکر میکنیم که در مسیر درستی حرکت میکنیم.»/982/ب102/د