تبيين شبکههای اجتماعی در لاذقیه سوريه
به گزارش خبرگزاری رسا، مرکز فرهنگی ايران در لاذقیه با دعوت از منذر شبانی، یکی از اساتید دانشگاه تشرین که صاحبنظر در اين موضوع است، و نیز با دعوت از جمعی از والدین گروه پیشاهنگی مجتمع شیعیان لاذقیه ـ مجتمع رسول اعظم (ص) ـ دو جلسه سخنرانی در این موضوع برگزار كرد.
مراسم با سخنراني نادر آزاد، وابسته فرهنگي جمهوري اسلامي ايران و مدیر مرکز فرهنگی ايران در لاذقیه آغاز شد.
وي در ابتدای سخنان خود بیان كرد: با وجود اهمیت خطرات ناشی از استفاده غیرصحیح از شبکههای اجتماعی، ولی هنوز بخش زیادی از مردم از آن غافل هستند. کودکان و نوجوانان و حتی گروههایی از جوانان، اینترنت را وسیلهای برای تفریح و گذراندن اوقات فراغت خود دانسته و غالباً آن را بر دیگر وسایل، ترجیح میدهند.
وي افزود: در اینجا مسأله نوع استفاده از اینترنت و شبکههای اجتماعی مطرح میشود که استفاده نامناسب از آن و از جمله دسترسی به سایتهای غیراخلاقی، دسترسی به سایتهای منحرفکننده از جمله سایتهایی که نوجوانان و جوانان را براي جذب در گروههای تروریستی تشویق میکنند و امثال آن، همه از جمله اموری هستند که توجه ویژه والدین را میطلبد.
مدیر مرکز فرهنگی ايران در لاذقیه در بخش دیگری از سخنان خود به برخی مشکلات ناشی از استفاده ناایمن از این شبکههای اجتماعی اشاره کرد كه از جمله آنها ميتوان به انتشار اخبار صحیح و غلط به صورت توأمان، اتلاف وقت شدید كاربران شبكههاي اجتماعي و تبعات خانوادگي، تحصيلي و اجتماعي ناشي از آن، اعتماد نابجا به بيگانگان، گرايش به نظرات سیاسی تندروانه به گونهای که سبب نشر بغض و کینه میان گروههای مختلف اجتماعی میشود، اشاره كرد.
نادر آزاد در بخش دیگری از سخنان خود به 9 مورد از جرايم اینترنتی که ممکن است کودکان و نوجوانان و نیز جوانان درگیر آن شوند، اشاره کرد و اینکه گسترش آنها را نگرانکننده خواند. وي تأكيد كرد: باید این گروههای سنی را قویاً از اين جرايم برحذر داشت؛ از جمله خود را به جای کسی دیگر جا زدن، هک کردن دیگر سایتها، هجومهای ویروسی به سایتها که گاهی خسارتهای میلیونی ایجاد ميكند، ایجاد ایمیلهای مشابه برای اعمال خلافکارانه و.... به تازگي هم شاهد ایجاد گروههای فعال در تلگرام هستيم که جوانان و نوجوانان را تشویق به خودکشی ميكنند و حتی در مواردی عامل خودکشی گروهی شدهاند.
وابسته فرهنگی كشورمان در لاذقيه هدف از بیان این خطرات را هم در جریان بودن و هم هوشیار بودن والدین دانست و نه اینکه سبب ترس و واهمه ایشان شود و ایجاد رابطه دوستی با اطفال و نوجوانان در خانواده و گذاردن وقت کافی با آنها را، بهترین وسیله برای پیشگیری از وقوع موارد یاد شده دانست.
سپس منذر شبانی، استاد دانشگاه تشرین در لاذقیه با ارايه مقاله مکتوب به بیان مقدمهای کوتاه از چگونگی توسعه اینترنت در عصر حاضر و مقتضیات این توسعه و خطراتی را که در بطن خود ایجاد کرده، پرداخت.
شبانی گفت: طبق تحقیقاتی که در دانشگاه آکسفورد انجام شده، استفاده زیاد از شبکههای اجتماعی بر روی هوش کودکان و نوجوانان تأثیر منفی ميگذارد و حتی احتمال عدم درمان قطعی این عارضه نیز مطرح شده است. همچنین دیده شده که این امر، تمرکز فرزندان را در مدرسه بر هم زده و نیز بر مطالعه و ورزش آنها تأثیر منفی گذاشته است.
وي افزود: همچنین هر چه نوجوانان وقت بیشتری را در شبکههای اجتماعی تلف کنند، وقت کمتری را براي دروس مدرسه و مطالعه خود اختصاص خواهند داد؛ زيرا کشش مطالعه روزانه بیشتری را ندارند.
شباني ادامه داد: از دیگر خطرات شبکههای اجتماعی برای گروههای سنی كودك و نوجوان، ایجاد احساس گوشهگیری و منفصلشدن از واقعیتهای اجتماعی و همچنین بیگانهشدن در درون خانواده است.
وی همچنین بیان كرد: مطابق تحقیقاتی که در آمریکا شده است، تکیه زیاد بر اینترنت باعث کم شدن قدرت حافظه کودکان و نوجوانان میشود. البته بايد تأکید كرد كه میانهروی در استفاده از اینترنت و مراجعه به سایتهای مناسب، اين تأثیرات منفي را ایحاد نمیکند.
استاد دانشگاه تشرين لاذقيه سوريه، در پايان سخنان خود چند پیشنهاد و توصیه را برای والدین بیان کرد:
- فرزندان خود را به تفریحات دیگری به جز استفاده از شبکههای اجتماعی نیز تشویق کنید تا تعادلی میان آنها ایجاد شود.
- از فرزندان بخواهید بیشتر از این شبکهها در امر آموزش و یادگیری با دوستان مدرسه در انجام تکالیف خود استفاده کنند.
- کنترل فرزندان در مراجعه آنها به سایتهاي اينترنتي
- به فرزندان خود بیاموزید که فرق زیادی بین روابط حقیقی و روابط اینترنتی وجود دارد.
- مشخص و محدود کردن مدت زمان استفاده از اینترنت و شبکههای اجتماعی و ایجاد فعالیتهای جانشین برای فرزند.
- توضیح خطرات موجود ناشی از این شبکهها برای فرزند
- ایجاد وقت گفتوگو میان اعضاي خانواده و توسعه آن برای ایجاد نزدیکی بیشتر میان نوجوان با پدر و مادر و اعضاي خانواده./982/ب102/د