نگرانی رژیم صهیونیستی در رابطه با انتخاب جانشین عباس
به گزارش خبرگزاری رسا، یکی از مشاوران محمود عباس ضمن رد این مساله، تاکید کرد که این شایعاتی بی اساس است و ابومازن 82 ساله رهبر فتح و رییس تشکیلات خودگردان در شرایط کنونی دست به چنین کاری نمی زند.
وضعیت سلامت نامبهم عباس در ماه جاری بار دیگر این مساله را یادآور شد که اوضاع سیاسی فلسطین با وضعیت بسیار دشواری مواجه است.
همچنین دودستگی و اختلافات داخلی میان جنبش فتح و حماس ابهاماتی را در مورد آینده فلسطین و جانشینی عباس به وجود آورده است.
حماس یک سال پس از انتخاب محمود عباس به عنوان رییس تشکیلات خودگردان فلسطین در انتخابات مجلس قانونگذاری در سال 2006 پیروز شد.
همچنین در سال 2007 حماس جایگاه خود در نوار غزه را تقویت کرد و تشکیلات خودگردان نیز تنها در کرانه باختری فعالیت دارد که بخش وسیعی از آن تحت سیطره رژیم صهیونیستی است.
از آن زمان تاکنون انتخابات ریاست تشکیلات خودگردان و مجلس قانونگذاری برگزار نشده است و اخیرا انتخابات شهرداری ها و شوراهای محلی در کرانه باختری و نوار غزه نیز لغو شد و برگزار نشد.
اختلافات میان جنبش های فتح و حماس
اخیرا حرف و حدیث ها در مورد جانشینی عباس نه تنها بین فلسطینیان، بلکه میان صهیونیست ها و شخصیت های دیپلماتیک خارجی نیز در سطح گسترده ای مطرح بوده است.
برخی پیش بینی می کنند که حماس اسماعیل هنیه که نخست وزیر دولت فلسطین در غزه بود را برای جانشینی عباس معرفی کند.
حازم قاسم سخنگوی حماس در این باره تاکید کرد که موضوع تعیین جانشین عباس در آینده تنها امری مربوط به جنبش فتح نیست و تمامی فلسطینیان باید در آن مشارکت داشته باشند.
به موجب قانون اساسی فلسطین، جانشین رییس تشکیلات خودگردان به طور موقت و تا زمان برگزاری انتخابات رییس مجلس قانونگذاری خواهد بود.
با توجه به اینکه رییس کنونی مجلس قانونگذاری دکتر عزیز دویک وابسته به جنبش حماس است، برخی مسوولان و رهبران فتح با این ماده اعلام مخالفت کرده و گفته اند هرگز اجازه اجرای آن را نخواهند داد. آن ها مدعی شده اند که پارلمان فلسطین از مدت ها پیش تشکیل جلسه نداده است.
پیش بینی می شود که کمیته مرکزی جنبش فتح ـ عالی ترین مرجع تصمیم گیری در جنبش فتح ـ تصمیماتی اساسی و سرنوشت ساز در مورد جانشین آتی عباس اتخاذ کند.
همچنین از نظر فلسطینیان، اسیر مروان برغوثی یکی از 20 چهره سرشناس و برجسته کمیته مرکزی فتح است که رهبری فتح را در جریان انتفاضه دوم فلسطین بر عهده داشتند.
به رغم اینکه برغوثی در زندان های رژیم صهیونیستی در اسارت به سر می برد و به 5 مرتبه حبس ابد به اتهام دست داشتن در قتل صهیونیست ها محکوم شده است، همچنان شخصیتی برجسته و تاثیر گذار به شمار می رود که می تواند به دودستگی و اختلافات داخلی با حماس نیز پایان دهد.
خلیل شقاقی مدیر مرکز مطالعات سیاسی و نظرسنجی فلسطین که یک نظرسنجی را هم در این باره به عمل آورده می گوید: مروان برغوثی از شانس زیادی در کرانه باختری و نوار غزه برخوردار است.
وی افزود که برغوثی می تواند در انتخابات بر عباس پیروز شود و حتی از هنیه نیز آرای بیشتری کسب کند و هیچ یک از رهبران فتح نمی تواند آرایی نزدیک به او کسب کند.
اسامی مطرح شده برای جانشینی عباس
در صورتی که عباس نتواند در انتخابات آینده شرکت کند، مروان برغوثی اشاره کرده که از زندان های رژیم صهیونیستی در انتخابات شرکت خواهد کرد.
از انجایی که بعید است رژیم صهیونیستی اقدام به آزادی برغوثی کند، در نتیجه مشارکت او در انتخابات ریاست تشکیلات خودگردان صرفا می تواند از جهت تاثیر گذاری بیشتر باشد نه نامزدی برای انتخابات.
همچنین اسامی 3 نفر دیگر نیز مطرح است که از حمایت گسترده سرویس های امنیتی برخوردارند:
محمد دحلان رییس سرویس های حفاظت اطلاعات تشکیلات خودگردان در نوار غزه تا سال 2007 که پس از رسیدن عباس به ریاست از جنبش فتح اخراج شد و اکنون در ابوظبی در کاخی مجلل زندگی می کند و روابط خوب و نزدیکی با رهبران و سران برخی کشورهای منطقه دارد.
جبرئیل رجوب شخصیت سابق سیاسی نظامی و رییس سازمان حفاظت اطلاعات در کرانه باختری در گذشته. به خاطر فعالیت در عرصه ورزشی طرفداران زیادی دارد و معاون دبیر کل کمیته مرکزی جنبش فتح نیز است.
ماجد فرج رییس سازمان اطلاعات تشکیلات خودگردان که اخیرا به عضویت کمیته مرکزی جنبش فتح نیز درآمد. او عضو تیم مذاکره کننده تشکیلات خودگردان در آخرین دور از مذاکرات سازش بود که به شکست انجامید.
در شرایط که این افراد هر کس خود را پیروز و رییس آینده تشکیلات خودگردان می بیند، در حقیقت هیچکدام بر دیگری برتری ندارند و تحلیلگران و کارشناسان نسبت به ایجاد دودستگی در داخل جنبش فتح بارها هشدار داده اند.
ناثان ثرال یکی از اعضای گروه بحران های بین المللی می گوید که اسامی مطرح شده شخصیت های سابق امنیتی هستند زیرا این مساله به مذاق رژیم صهیونیستی خوش می آید و کشورهای غربی نیز با این مساله موافق هستند.
ثرال افزود که این مساله ممکن است با ساختار قدرت و حاکمیت در جنبش فتح مرتبط باشد یا نباشد.
همچنین یکی از سناریوهای احتمالی پس از کناره گیری عباس ممکن است تقسیم مناصب و سمت ها باشد، یعنی رییس تشکیلات خودگردان، رییس جنبش فتح و رییس سازمان آزادی بخش فلسطین.
در صورتی که افراد مختلف این سمت ها را بر عهده بگیرند، می توان شاهد رهبری سیاسی گروهی و دسته جمعی بود.
همچنین صائب عریقات مذاکره کننده ارشد تشکیلات خودگردان و دبیر کل سازمان آزادی بخش فلسطین و ناصر قدوه وزیر خارجه سابق و نماینده فلسطین در سازمان ملل که از نزدیکان یاسر عرفات است نیز جزو اسامی مطرح شده برای جانشینی عباس می باشند.
برخی نیز پیش بینی می کنند که به محض کناره گیری عباس ـ که اکنون به هر شیوه ای تلاش می کند تا واکرد کند حرف و حدیث های مطرح شده به دور از واقعیت است و او همچنان رییس خواهد ماند ـ نزاع و درگیری شدیدی بر سر جانشینی عباس صورت گیرد./982/ب101/د