نگاهی به کتاب سیره فاطمی به قلم آیت الله خاتمی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کتاب سیره فاطمی به قلم آیت الله سید احمد خاتمی عضو هیأت رییسه مجلس خبرگان رهبری از سوی مؤسسه فرهنگی هنری پیام فاطمه سلام الله علیها به چاپ رسیده است.
این کتاب دارای سه بخش کلی مناقب و فضائل فاطمه سلام الله علیه، از تولد تا ازدواج و در اندوه فراق رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم است که موضوعاتی همچون فاطمه سلام الله علیها در قرآن، فاطمه سلام الله علیها در احادیث، خطبه های فاطمی، محل دفن حضرت فاطمه سلام الله علیها را مورد بررسی قرار می دهد.
آیت الله خاتمی در مقدمه این کتاب آورده است: سخن گفتن از اهل بیت علیهم السلام، این گلهای بی خار جهان هستی، افتخار و سعادتی است که خداوند به این طلبه ناچیز عنایت کرده است تا بتواند عمر خویش را در راه تفسیر و تحلیل سیره اهل بیت علیهم السلام گام بر دارد و به این واسطه بتواند جام خویش را مملو از محبت اهل بیت علیهم السلام قرار دهد.
در بخش دیگری از مقدمه می خوانیم: عشق به حضرت صدیقه طاهره سلام الله علیها به عنوان مصداق بارز قرآن و اهل بیت علیهم السلام است که قرآن ستایش ها از آنان دارد و اجر رسالت را مودت فی القربی قرار داده است، انگیزه همه ما ابراز این محبت و ارادت است و بر آنیم که محبت حضرت صدیقه طاهره سلام الله علیها کیمیا است و اگر این محبت، محبت راستین باشد قعطت زمینه ساز بهشت است.
همچنین آمده است: اعتراف می کنیم که ما را به عمق ساخسار فضایل حضرت صدیق طاهره سلام الله علیها راه نیست، همانگونه که شویش امیرمؤمنان سلام الله علیه در مورد خود فرمود که پرندگان دور پرواز به عمق ساخسار فضائلم نمی رسند و از کوهسار وجودم فضائل جاری است در مورد کفو او یعنی حضرت صدیقه طاهره سلام الله علیها نیز صادق است.
در بخش فاطمه سلام الله علیها در قرآن که آیه های مباهله، ایثار، تطهیر، مودت و سوره کوثر را مورد بررسی قرار داده است می خوانیم: فاطمه سلام الله علیها همانند اهل بیت علیهم السلام الگوست؛ زیرا همه ویژگی امامان همچون علم امام، عصمت و ولایت تکوینی در ایشان جمع بود و تنها امام نبود. بنابراین او برای تمام بشریت الگوست و ما باید از این الگویی که خداوند برای ما به عنوان یک هدیه و نعمت فرستاده، بهره بگیریم.
صفات فاطمه سلام الله علیها، بیانگر شخصیت و جایگاه اوست که قرآن و حدیث به آن ها اشاره دارند، در حدود بیست آیه در قرآن در فضیلت و منقبت اهل بیت علیهم السلام است که حضرت زهرا سلام الله علیها در آن ها شرکت دارد.
در بخش دیگری از کتاب سیره فاطمی تحت عنوان دلیل محبت پیامبر به فاطمه سلام الله علیها آمده است: همانگونه که نطق پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم از روی هوی نیست، قطعا محبت های پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم هم بی حساب نیست و همچنین تنها برخاسته از انگیزه های عاطفی که هر پدری به دخترش دارد نیست، زیرا پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم فرزندان دیگری هم داشت، اما با فرزندان دیگر این رفتار را نداشت.
بنابراین باید خاستگاه این محبت را فراتر از خاستگاه عاطفی دید که یک دختر به پدر یا پدر به دختر خودش دارد، زیرا در اسلام محبت و بغض بر محور خداوند معنا پیدا می کند و این از ویژگی های مؤمنان است، بنابر آنچه که از حب در دین مقدس اسلام گفته شد می توان گفت که مبنای محبت الهی پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم به فاطمه سلام الله علیها گذشته از دست داشتن فرزند، برخاسته از ارزشهای والایی بود که در شخصیت حضرت زهرا سلام الله علیها نهفته بود.
در بخشی از کتاب ذیل عنوان دفاع از ولایت می خوانیم: در این که حضرت صدیقه طاهره سلام الله علیها بعد از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم در عرصه سیاسی جز موضع دفاع از امیرالمؤمنین علی سلام الله علیه موضع دیگری نداشت از بدیهیات بی تردید تاریخ زندگی حضرت زهرا سلام الله علیها است؛ حضرت صدیقه طاهره سلام الله علیها با دفاع از امیرالمؤمنین سلام الله علیه، دفاع از ولایت و اسلام ناب محمدی نمود. دلیل آن، تأکید فراوان حضرت زهرا سلام الله علیها بر حدیث غدیر خم می باشد.
همه خطبه فدکیه و خطبه ای را که حضرت صدیقه طاهره سلام الله علیها در جمع زنان مهاجر و انصار ایراد کردند، گویای دفاع حضرت زهرا سلام الله علیها از ولایت است و دفاع شخصی نبود. فدک به عنوان ارزش مالی آنقدر برای حضرت زهرا سلام الله علیها مطرح نیست؛ زیرا این خاندان، خاندانی هستند که دنیا را سه طلاقه کردند. حضرت زهرا سلام الله علیها قصه فدک را به عنوان نمادی برای دفاع از جریان امامت و ولایت دنبال کرد. حضرت صدیقه طاهره سلام الله علیها در اصرار بر ولایت و امامت امیرالمؤمنین سلام الله علیه همان دلیل اصرار خداوند و پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم را داشت.
کتاب سیره فاطمی با شمارگان 2500 نسخه، در 338 صفحه و با قیمت 19 هزار تومان از سوی مؤسسه فرهنگی هنری پیام فاطمه سلام الله علیها به چاپ رسیده است./1323/ن602/ق