در برجام تعدات را نقد پرداختیم و طلبها را کاغذ گرفتیم
به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا به نقل از فارس، 23 تیر ماه 1394 بود که بعد از ٢٨ روز مذاکره فشرده در وین به منظور نگارش برنامه جامع اقدام مشترک و پس از 22 ماه مذاکره درباره برنامه هستهای ایران، توافق وین (برجام) بین ایران و 6 کشور (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه،آلمان و چین) حاصل شد.
احمد بخشایش اردستانی عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در آستانه یکمین سالگرد حصول برجام (برنامه جامع اقدم مشترک) در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، با بیان اینکه بعد از توافق وین در ابتدا یک آرامش روانی به جامعه سرایت کرد و مردم احساس کردند مشکلات ما با آمریکا به حداقل رسیده، گفت: مردم فکر میکردند برجام میتواند به عنوان یک شاخص برای اعتمادسازی بین دو طرف باشد.
وی با ذکر این نکته که ایران و آمریکا بعد از 37 سال با هم سرشاخ هستند و چالش دارند، عنوان کرد: آمریکاییها یکسری گروگانگیری از ما میکنند و ما نیز یکسری چالشهایی را برای آنها ایجاد میکنیم. ما در جبهه مقاومت هستیم و آمریکاییها در جبهه سازش قرار گرفتهاند.
*راههایی که آمریکا آزمود و بی نتیجه بود
نماینده سابق اردستان در مجلس ادامه داد: آمریکا از ابتدا به دنبال این بود که اگر بتواند ایران را مضمحل کند چرا که علاقهای به ایران نداشت و میخواست ایران از بین برود چون ایران با آمریکا سرشاخ میشد و دیگر کشورها را تحریک میکرد. اما نتوانست؛ به همین خاطر به دنبال منفعل کردن ایران رفت که موفق نشد و پس از آن تصمیم گرفت ایران را منزوی کند که باز هم موفق نشد.
*دولت گفت که برجام کلید حل تمامی مشکلات است
این استاد دانشگاه ادامه داد: آمریکا بعد از این ناکامیها چهار موضوع هستهای، حقوق بشر، موشکی و دموکراسی را علیه ایران مطرح کرد. در بحث هستهای میرفت که مشکلاتمان حل شود، ولی یک طرف قصه یعنی دولت که آقایان ظریف و روحانی باشند افراطگونه برخورد کردند و گفتند برجام کلید حل تمام مشکلات است و این مسئله را در ذهن مردم قرار دادند که خیلی کارها از برجام برمیآید.
وی افزود: حتی عنوان کردند که در اثر توافق هستهای هواپیما میخریم و پوکی استخوان پای مهمانداران به خاطر نو شدن هواپیما خوب میشود. حتی به اینجا هم رساندند و یک مقدار افراط کاری کردند.
نماینده سابق مردم اردستان در مجلس اضافه کرد: نکته مثبت این بود که مردم ایران از لحاظ روانی آرامش پیدا کردند که تا حدی مشکلات ما با آمریکا کمتر شده است.
* تمام تعهداتمان را نقد پرداخت کردیم
بخشایش اردستانی عنوان کرد: اما متاسفانه نقاط ضعفی که پیدا کرد این بود که ما تمام تعهداتمان را چون کشوری اسلامی هستیم نقد پرداخت کرده و فردو را آزمایشگاه کردیم. اراک را با سیمان پر کردیم و سانتریفیوژهای نطنز را از 19 هزار به 5 هزار کاهش دادیم.
وی ادامه داد: ما مواد غنی شده را از حدود 10 هزار کیلو به 300 کیلو کاهش دادیم و کاری کردیم که همیشه دوربینهای آنها بر روی ما مسلط باشند و آنها در عوض روی کاغذ به ما تعهد دادند و تعهدشان را عملی نکردند و دشمنیشان بیشتر شد.
*روحانی و ظریف واقعیت را به مردم نمیگویند
این استاد دانشگاه اضافه کرد: بخشی از حاکمیت ما مثل آقایان روحانی و ظریف واقعیت را به مردم نمیگویند. چون این توافق را انجام دادیم، سعی میکنیم ادامه دهیم. ما در مکتب اسلامی یا شروع نمیکنیم و یا اگر شروع کردیم خوب پیش میرویم و به هم نمیزنیم تا آنها به هم بزنند.
بخشایش اردستانی گفت: مردم ما فهمیدند که بعد از برجام دشمنی آمریکا آشکارتر شده است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه ذات ایران سرشاخ شدن با آنها است و راهحل ما این است که انسجام داخلی را تقویت و عدالت را در جامعه نشان دهیم و جبهه مقاومت را تقویت کنیم، افزود: وقتی که قوی شدیم خود آنها به سمت ما میآیند، هر چه آمدند به دلیل قوام قدرت ماست. اگر ما ضعیف بودیم، آنها نمیآمدند، تنها راه ما این است که با قدرت جلو برویم و انسجام و وحدت داشته باشیم و اعتماد عمومی را ایجاد کنیم.
وی با اشاره به قضیه فیشهای حقوقی عنوان کرد: اینکه یک طبقه اشرافی شکل گرفته و سیستمی شده، برای نظام خوب نیست و میتواند اعتماد عمومی را از بین ببرد و حتی موجب زحمت زیاد برای نظام شود.
* نمیتوانیم با غرب به تفاهم برسیم/ طمعشان زیاد است
بخشایش اردستانی درباره اینکه به نظر شما آیا غیر از برجام راهکار دیگری برای حل موضوع هستهای ایران بود؟ گفت: نه ما راه روسیه را میرویم، ما نمیتوانیم با غرب به تفاهم برسیم چون ما از زیر سلطه آمریکا رفته بودیم، اگر راهی داشت رفته بودیم. آنها طمعشان زیاد است و نمیخواهند جمهوری اسلامی باشد.
این عضو سابق کمیسیون امنیت مجلس اضافه کرد: تنها راه، تقویت انسجام داخلی خودمان است، وقتی خودمان را تقویت کردیم آنها سمت برجام آمدند، زمانی ما سوخت 20 درصد را تولید کردیم، آنها با ما مذاکره کردند.
وی درباره اینکه آیا ضعفهای موجود آینده برجام را تهدید میکند؟ نیز گفت: امیدوارم غربیها قدری از لجاجت دست بردارند و یک سال دیگر تحریمها برداشته شود.
*گاهی باید تهدید کنیم
این عضو سابق کمیسیون امنیت ملی در ارزیابی از آینده برجام عنوان کرد: ما به برجام تعهد داریم، مگر اینکه آمریکاییها طوری رفتار کنند که از بحث اصلی به بحث موشکی و حزبالله و... رسیده شود و کار به جایی برسد که آنها دست بردارند و ما به نتیجه برسیم که ماندن فایده ندارد.
به باور بخشایش اردستانی گاهی باید تهدید کنیم که توافق را انجام نمیدهیم.
وی درباره نتیجه انتخابات آمریکا و تاثیر آن بر برجام گفت: چه ترامپ و چه کلینتون هر کدامشان برنده شوند تاثیری بر برجام نخواهد داشت. شعارهای قبل و بعد از انتخابات با هم متفاوت است. شعارهای قبل از انتخابات احساسی و در راستای رایآوری و ... است ولی بعد از انتخابات ساختارها به دوران قبل از انتخابات بازمیگردد./836/د102/ل