مجلس نمایندگان آمریکا فروش بوئینگ به ایران را ممنوع کرد
به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا، آسوشیتدپرس در گزارشی نوشت: یک هفته قبل از اولین سالگرد امضای توافق هستهای بین ایران و 1+5، مجلس نمایندگان آمریکا طرحی را به تصویب رسانده که هدف از آن ممانعت از فروش هواپیماهای مسافربری توسط شرکتهای آمریکایی به ایران است.
قانونگذاران آمریکایی روز پنجشبه به دو اصلاحیهای رای مثبت دادند که هدف از آن ممانعت از اجرایی شدن قرارداد ماه گذشته بین شرکت بوئینگ و شرکت ایران ایر است.
این اصلاحیه که به لایحه هزینههای خدمات مالی اضافه خواهد شد با 239 رای مثبت در برابر 185 رای منفی به تصویب رسید.
برای عملیاتی شدن این طرح باید طرح متناظری نیز در مجلس سنا به تصویب برسد و رئیسجمهور آمریکا آن را امضا کند.
پیتر روسکام، نماینده جمهوریخواه، که طراح اصلی این اصلاحیه است گفت، هواپیماهای شرکت بوئینگ ممکن است مورد استفاده سپاه پاسداران قرار بگیرد.
روسکام افزود: تحویل این نوع هواپیماها به حکومت ایران، به معنای تحویل محصولی به آنهاست که میتواند برای اهداف نظامی مورد استفاده قرار گیرد.
وی در ادامه گفت: هواپیماهای بوئینگ میتوانند با تغییر کاربری 100 موشک بالستیک یا 15 هزار خمپارهانداز (آرپیجی) حمل کنند.
خوزه سرانو، دیگر نماینده جمهوریخواه که مخالف پیشنهاد روسکام است گفت، این طرح بخشی از استراتژی گسترده حزب جمهوریخواه برای بد جلوه دادن توافق هستهای و دولت اوباماست.
هرچند روسکام نماینده ایلینوی است یعنی جایی که مقر شرکت بوئینگ در آن قرار دارد، اما هواپیماهای مسافربریای که شرکت بوئینگ قرار است به ایران بفروشد، در ایالت واشنگتن تولید میشوند.
فروش بوئینگ به تغییر رفتار ایران منوط شود!
به گزارش فارس، «مارک دابوویتز» مدیر اجرایی بنیاد دفاع از دموکراسی در جلسه استماع «کمیته فرعی سیاستهای پولی و تجاری خدمات مالی مجلس نمایندگان» آمریکا در اظهاراتی زیادهخواهانه گفت: قبل از اینکه اجازه پیشروی این توافق صادر شد، کنگره باید فشار بر روی ایران برای تغییر رفتارش را افزایش دهد و فروش هواپیما به این کشور را به تغییرات محسوس در رفتارهایی که وضع تحریم را در پی داشته، گره بزند.
دابوویتز علاوه بر این، از نمایندگان کنگره خواست «قانون تحریمهای ایران» که به گفته او زیربنای معماری تحریمها را فراهم میکنند را تمدید کنند.
افزایش قیمت سهام بوئینگ با انتشار خبر فروش هواپیما به ایران
پیش از این معاون وزیر راه و شهرسازی کشورمان با اشاره به مذاکرات مرحلهای ایرانایر با کمپانی بوئینگ گفت: دو طرف به توافق مکتوب در زمینه خرید هواپیما رسیدند و تعداد هواپیماهای توافق شده 100 فروند است.
در همین حال نشریه اقتصادی فوربس در گزارشی اعلام کرد: بازار وال استریت واکنش مثبتی به قرارداد احتمالی شرکت بوئینگ با ایران نشان داد. به نحوی که ارزش سهام این شرکت پس از انتشار خبر خرید 100 هواپیمای بوئینگ توسط ایران افزایش یافته است.
عراقچی: طبق برجام، آمریکا تعهد داد که مجوز را صادر کند
«عراقچی» معاون امورحقوقی و بینالمللی وزارت امورخارجه در اسفندماه سال گذشته در پاسخ به این سؤال که با لغو تحریمها چرا شرکتهای سازنده هواپیما از جمله ایرباس و بوئینگ باید از آمریکا برای فروش هواپیما به ایران اجازه بگیرند، اظهار داشت: تحریم خرید هواپیما مربوط به تحریمهای اولیه آمریکا میشود و برای خرید هواپیما آمریکاییها در برجام تقبل کردند که مجوز فروش هواپیما را به هرکسی که بخواهد به ایران هواپیما بفروشد بدهند و این کار را انجام دادهاند و در آینده هم باید انجام بدهند.
عراقچی با تایید بر اینکه برای خرید هواپیما نیاز به اجازه آمریکا داریم، در پاسخ به اینکه چرا هنوز مجوز فروش هواپیما توسط آمریکا صادر نشده است، گفت: من از جزئیات آن خبر ندارم اما طبق برجام باید این کار انجام شود.
گفتنی است براساس یکی از بندهای برجام، اﯾﺎﻻت ﻣﺘﺤﺪه آمریکا ﻣﺘﻌﻬﺪ به ﺻﺎدرات، ﻓﺮوش، اﺟﺎره ﯾﺎ اﻧﺘﻘﺎل ﻫﻮاﭘﯿﻤﺎی ﻣﺴﺎﻓﺮﺑﺮی ﺗﺠﺎری اﻧﺤﺼﺎرا ﺑﺎ ﮐﺎرﺑﺮی ﻏﯿﺮﻧﻈﺎﻣﯽ به ایران میشود. همچنین آمریکا متعهد به ﺻﺎدرات، ﻓﺮوش، اﺟﺎره ﯾﺎ اﻧﺘﻘﺎل ﻗﻄﻌﺎت ﯾﺪﮐﯽ و ﻗﻄﻌﺎت ﻋﻤﺪه ﺑﺮای هواپیمای ﻣﺴﺎﻓﺮﺑﺮی ﺗﺠﺎری ﺑﻪ اﯾﺮان و اراﺋﻪ ﺧﺪﻣﺎت ﺗﺒﻌﯽ، از ﺟﻤﻠﻪ ﺿﻤﺎﻧﺖ، ﻧﮕﻬﺪاری، و ﺧﺪﻣﺎت ﺗﻌﻤﯿﺮ و ﺑﺎزﺑﯿﻨﯽﻫﺎی اﯾﻤﻨﯽ ﺑﺮای ﮐﻠﯿﻪ ﻣﻮارد ﻣﺬﮐﻮر است.
اما آمریکاییها تاکنون در اجرای برجام فقط یکطرفه عمل کردهاند ودر مقابل نه سوئیفت راه افتاده و نه السی گشایش یافته است و نه اینکه حتی اجازه فروش هواپیمای مسافربری به ایران را دادهاند. پیش از این اخبار منتشر شده از سوی طرفهای غربی نشان میداد که تبلیغات دولت یازدهم درباره خرید هواپیما چندان درست نیست و مشکلات اساسی در این زمینه همچنان پابرجاست./998/د102/ل
منبع: روزنامه کیهان