برگزاری دورههای ویژه تربیت امامان جماعت در جمهوری آذربایجان
به گزارش خبرگزاری رسا، صابر حسنلی، مدیر اجرایی اداره دولتی مسلمانان قفقاز جمهوری آذربایجان گفت: به منظور جلوگیری از فعالیت امامان جماعت و خطبای تحصیلکرده در خارج از کشور، میخواهیم در مساجد جمهوری آذربایجان که تحت تأثیر کشورهای خارجی قرار دارند، افرادی که خودمان پرورش میدهیم، فعالیت کنند.
این مقام اداره مسلمانان قفقاز گفت: پیشنهاد تشکیل دورههای ویژه برای تربیت امامان جماعت و روحانی در داخل جمهوری آذربایجان از طرف الله شکور پاشازاده، رییس اداره مسلمانان قفقاز مطرح شده است.
صابر حسنلی افزود: این دورههای ویژه را اداره مسلمانان قفقاز در دانشگاه اسلامی باکو دایر خواهد کرد و افرادی که دارای 20 درصد زمینه لازم در خصوص اطلاعات دینی هستند، به این دورهها جذب خواهند شد و استادان دانشگاه اسلامی باکو و قاضیها (صاحبان مراتب عالی در اداره مسلمانان قفقاز) مباحث لازم را تدریس خواهند کرد.
معاون اداره مسلمانان قفقاز تصریح کرد: استمرار این دورههای ویژه به مدت پنج سال امکانپذیر است و تربیت کارکنان دینی در عرض چند سال (محدود) امکانپذیر نخواهد بود.
وی ادامه داد: در گذشته رؤسای اداره مسلمانان قفقاز به مدت 12 سال یا حتی 20 سال تحصیل کردهاند. دانشگاه اسلامی باکو پس از اخذ مجوز رسمی، نظام تحصیلی 4 ساله را اعمال کرد.
برای رسمیتیافتن مدارک تحصیلی، اجرای این سیستم لازم است. اما، برای تحصیل دینی، 4 سال خیلی کم است. به همین علت، دورههایی که تشکیل خواهد شد، دورههای «باری به هر جهت» نخواهد بود.
صابر حسنلی گفت: در نظر است نیروهایی ویژه برای مساجد آموزش داده شوند. زیرا، گروهی از فارغالتحصیلان دانشگاه اسلامی باکو در مساجد و گروهی دیگر در مؤسسات دولتی مشغول کار میشوند. گروهی از فارغالتحصیلان این دانشگاه نیز دختران هستند که در مساجد کار نمیکنند.
حسنلی تصریح کرد: کمیسیونی ویژه انتخاب افراد را برای تحصیل در این دورهها، به عهده خواهد داشت. تاکنون 21 نفر برای حضور در این دوره برگزیده شدهاند. اشخاصی که سن آنها تا چهل سال باشد، میتوانند برای حضور در این دورهها، درخواست ارائه دهند. از آنجا که این دورهها با نظام تحصیلی دولتی ارتباطی ندارد، میتوان این دورهها را در هر زمان از سال آغاز کرد. افرادی که در این دورهها حضور یابند، از اداره مسلمانان قفقاز مستمری دریافت خواهند کرد.»
معاون اداره مسلمانان قفقاز گفت: ما میتوانیم حتی 50 نفر را اکنون آموزش دهیم که پس از پنج سال، 50 مسجد را اداره کنند. به همین منظور همه ساله این دورهها برگزار خواهد شد.
صابر حسنلی افزود: زمانی که اداره مسلمانان قفقاز نیروهای لازم را در اختیار مساجد نمیگذارد، مسائل منفی بروز میکند. به همین خاطر، ضروری است که پرورشیافتگان خودمان وجود داشته باشند. طلابی که در خارج تحصیل میکنند، خواه ناخواه از موضع منافع اساتید و دولت خارجی، سخن میگویند.
حسنلی تصریح کرد: هم اکنون 1500 مسجد جمهوری آذربایجان فاقد امام جماعت و عالم است. برای تأمین امامان جماعات این مساجد، لازم است که دهها سال کار شود. در سالهای گذشته در این زمینه قدری عقبماندگی وجود داشته است. نمیتوانیم آنها را از میان دانشجویان دانشگاه اسلامی باکو انتخاب کنیم. زیرا، آنها از طریق کنکور کمیته گزینش دانشجو وارد این دانشگاه میشوند و به همین علت، ما نمیتوانیم تعدادی فارغالتحصیل شیعه و تعدادی سنی انتخاب کنیم. زیرا، برای آن کمیته، تفاوتی میان دانشجوی شیعه و سنی وجود ندارد، اما برای ما این تفاوت مطرح است و باید طوری گزینش کنیم که تعداد آنها را متوازن و تثبیت کنیم. در کنکور «کمیته دولتی گزینش دانشجو» در برخی سالها، 90 درصد دانشجویان (دانشگاه اسلامی باکو) یا شیعه هستند یا سنی. این نیز به نفع جمهوری آذربایجان نیست. برای تأمین نیاز یک هزار و پانصد مسجد، ما هم به خادمان دینی سنی و هم شیعه احتیاج داریم./982/ب102/د