نشست جایگاه شیعیان علوی در جغرافیایی مذهبی عمان برگزار شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، احسان صادق اللواتی عضو هیأت علمی دانشگاه سلطان قابوس عمان و اسلام شناس در نشست تخصصی با عنوان «جایگاه شیعیان علوی در جغرافیایی مذهبی عمان» که بعد از ظهر دوشنبه 30 تیر ماه در سالن فرهنگ و اندیشه برگزار شد، با اشاره به جایگاه شیعیان در کشور سلطنتی عمان، گفت: عمان کشوری با تنوعات مختلف مذهبی است که سه فرقه اهل سنت، تشیع و اباضیه در آن زندگی می کنند.
عضو هیأت علمی دانشگاه سلطان قابوس عمان با اشاره به آمار شیعیان در عمان گفت: شیعیان در دو استان مسقط و باطنه از استان های نوار ساحلی عمان زندگی می کنند، اگر بخواهیم تعداد شیعیان عمان را تخمین بزنیم در عمان حدود صد هزار نفر از دو میلیون 200 هزار نفری جمعیت عمان را تشکیل می دهند، تعداد جمعیت چهار میلیون نفر است و دو میلیون 200 هزار نفر مربوط به عمانی های اصیل است.
وی گفت: گروه موسوم به عجم های عمان از مهاجران جنوب ایران هستند، دسته بعدی جمعیت عمان را بحرینی ها تشکیل می دهند، گروه الواحیه نیز از هند و سند به عمان آمده اند که قبل ازآن ساکن شبه جزیره بودند و با از مهاجرت هند دوباره به بحرین باز گشته اند.
صادق اللواتی شأن و جایگاه شیعیان عمان را مثبت ارزیابی کرد و گفت: شیعیان در عمان هیچ گونه تنشی ندارند و جزء سفرا و نمایندگان مجلس در این کشور هستند، آنها از نظر وضعیت اجتماعی مثل سایر اقوام و مذاهب هستند خط قرمزی در عمان به دلیل شیعه بودن وجود ندارد اما با وجود افزایش مساجد و تکایا تعداد علما و مبلغان شیعه در عمان کم است و علمایی که در حوزه علمیه قم و نجف درس می خوانند کمتر از 10 نفر هستند.
این اسلام شناس با اشاره به جنبه های مثبت و چالش های در بین شیعیان در جامعه عمان، خاطر نشان کرد: تعامل و ارتباط خوبی بین شیعیان با سایر پیروان مذاهب دیگر و بین آنها برادری وجود دارد، آنها به راحتی با یکدیگر ازدواج می کند و در برپایی اعیاد و نمازها همه فرقه ها در کنار هم نماز برپا می دارند و تفاوت و تبعیضی بین مذاهب مختلف وجود ندارد.
وی با تأکید بر وجود اعتدال سیاسی حکومت عمان گفت: حکومت عمان تحت تأثیر رسانه ها و فرقه خاصی نیست و گروه های وهابی مجال فعالیت در عمان را ندارند، حکومت عمان تعامل با آحاد جامعه دارد و پیرو مذهبی خاصی نیست و در مدارک و شناسنامه افراد اشاره ای به مذهب آنها نمی شود و در حقوق اجتماعی آنها دخالت ندارد.
صادق اللواتی با اشاره به گروهی از مسلمانان عمان به نام اباضیه که در جنگ صفین جزء خوارج بوده اند، گفت: این گروه جزء خوارج معتدل تر بودند و تعصبی به خوارج ندارند حتی اباضیه بودن خود را انکار می کنند، گروه اباضیه با شیعیان همراهی و نزدیکی بیشتر دارند، در مسائل فقهی به شیعه از اهل سنت نزدیکتر هستند این گروه از نسل عبدالله اباضیه هستند و رهبر آنها علی ابن زید است.
این اسلام شناس با بیان به چالش های که ممکن است منجر به از هم پاشیدن روابط حسنه بین فرقه های مختلف در عمان شود، گفت: به دلیل این تنوع مذهب و تأثیرات و فشارهای خارجی ممکن است تحت تأثیر افکار رسانه و تبلیغات، مشکلاتی را برای جامعه عمان بین شیعه و سایر مذاهب ایجاد کند.
وی با اشاره به چالش های ناشی از تفکرات افراطی بین شیعه و سنی که ممکن است منجر به از هم پاشیدن این روابط گوه های مذهبی شود، گفت: در حکومت عمان عقلانیت حاکم است اما برخی جریان های افراطی شیعه آگاهانه و ناآگانه به جای هفته وحدت هفته براعت را مطرح می کنند و اهل تسنن که ممکن است تحت تأثیر وهابیت قرار گیرند ممکن است که با چالش مواجه شوند.
صادق اللواتی چالش دیگر را آینده مبهم کشور سلطنتی عمان دانست و خاطرنشان کرد: نظام حکومت عمان پادشاهی و حاکم آن آل سعید است که شخص با درایتی است و ملت را دوست دارد اما نمی توان تضمین کرد که در حکومت پادشاهی بعدی عمان چه کسی سر کار بیاید که این درایت را داشته باشد و این جامعه شیعه را تهدید می کند.
عضو هیأت علمی دانشگاه سلطان قابوس عمان آخرین چالش بین مذاهب و بخه صوص شیعه را بحث جهانی سازی و آمریکایی سازی دانست و گفت: با حرکت تغییر جهان به سوی فرهنگ سکولار، فرهنگ و اندیشه آمریکایی تهدید برای صاحبان خرد و اندیشه است و اگر اندیشه های دینی تحت تأثیر حاکمیت و اندیشه سکولار باشد جامعه شیعه در لبنان با تهدید روبه رو است.
وی در پایان صحبت های خود نقاط مثبت و چالش ها در سرنوشت شیعیان عمان را یک حقیقت دانست و خاطرنشان کرد: اقتضای تاریخ این شرایط را به وجود آورده است نظام معتدلی در عمان حاکم است اما اگر در برابر چالش های داخلی و خارجی مبارزه شود می توان امیدوارم بود که این وضعیت و تنوع مذهبی عمان در آینده برقرار بماند./818/ب202/د