شناخت لازمه رسیدن انسان به کمال است
به گزارش خبرگزاری رسا، آیتالله رمضانی، امام جماعت مرکز اسلامی هامبورگ، 13 آذرماه در خطبههای نماز جمعه این شهر اظهار کرد: اگر انسان برای رسیدن به کمال تلاش میکند و در اندیشه ابدیت است و میخواهد راه درست زندگی کردن را یاد بگیرد باید با شناخت کامل و از راهش وارد شود.
وی افزود: برای یافتن شناخت کامل و راه درست باید به کسانی مراجعه کرد که از شناخت عمیقی برخوردار بوده و به وحی نزدیک هستند؛ چراکه باید از دانش آنها بهره برد تا زمینه کمال را با تلاش و کوشش برای خود فراهم کرد.
مدیر مرکز اسلامی هامبورگ با بیان اینکه نخستین مرحله شناخت آن است که انسان باید حقوق اعضا، جوارح و جوانح خود را به درستی بشناسد و آن حقوق را ادا کند، گفت: حق شکم از جمله حقوق اعضای انسان است که امام سجاد(ع) در تبیین آن فرمودهاند «خدای تعالی شکم انسان را به منزله ظرف قرار داده است، که باید برای این ظرف غذای متناسب را انتخاب کرد. لذا، زیادهروی در تغذیه آن و عدم تغذیه آن نیز روا نیست»
وی ادامه داد: امام سجاد(ع) درباره حق شکم فرمودهاند «وَ أَمَّا حَقُ بَطْنِکَ فَأَنْ لَا تَجْعَلَهُ وِعَاءً لِقَلِیلٍ مِنَ الْحَرَامِ وَ لَا لِکَثِیرٍ وَ أَنْ تَقْتَصِدَ لَهُ فِی الْحَلَالِ وَ لَا تُخْرِجَهُ مِنْ حَدِّ التَّقْوِیَةِ إِلَى حَدِّ التَّهْوِینِ وَ ذَهَابِ الْمُرُوَّةِ وَ ضَبْطُهُ إِذَا هَمَّ بِالْجُوعِ وَ الظَّمَإ، فَإِنَّ الشِّبَعَ الْمُنْتَهِیَ بِصَاحِبِهِ إِلَى التُّخَمِ مَکْسَلَةٌ وَ مَثْبَطَةٌ وَ مَقْطَعَةٌ عَنْ کُلِّ بِرٍّ وَ کَرَمٍ وَ إِنَّ الرَّیَّ الْمُنْتَهِیَ بِصَاحِبِهِ إِلَى السُّکْرِ مَسْخَفَةٌ وَ مَجْهَلَةٌ وَ مَذْهَبَةٌ لِلْمُرُوَّة؛ اما حق شکم این است که آن را ظرف حرام (کم یا زیاد) نکنی و از حلال هم به اندازه استفاده کنی، از حد تقویت بدن به حد شکم بارگی نرسانی و هنگام گرسنگی و تشنگی به یاد من باشی! سیری بیاندازه تنبلی و کسالت میآورد، که در نتیجه انسان از کارهای نیک باز میماند و هر نوشیدنیای که موجب مستی شود، جهل و نادانی و بیمروتی را در پی دارد».
رمضانی بیان کرد: هر انسانی به خاطر داشتن قوای مختلف از نیازهای متعددی برخوردار است؛ از نیاز مادی گرفته تا نیازهای روحی و لذا به تناسب هر نیازی میبایست تغذیه شود؛ به همین جهت در خصوص نیاز مادی و تغذیه آن هیچ انسانی حتی پیامبران الهی مستثنی نیستند. خداوند متعال در آیه هشتم سوره مبارکه انبیاء میفرماید «وَمَا جَعَلْنَاهُمْ جَسَدًا لَّا یَأْکُلُونَ الطَّعَامَ وَمَا کَانُوا خَالِدِینَ؛ و ایشان(پیامبران) را جسدى که غذا نخورند قرار ندادیم و جاویدان هم نبودند».
امام جماعت مرکز اسلامی هامبورگ اظهار کرد: آنچه که مهم است توجه به نوع و مقدار غذا است، به این معنی که هر غذایی متناسب با بدن انسان نیست. آدمی اگر درصدد رشد و تکامل است باید به دنبال غذای پاک و به مقدار نیاز مورد استفادهاش باشد.
وی گفت: زیادهروی در خوردن و آشامیدن نه تنها برای بدن انسان مفید نیست، بلکه ضرر و زیان را هم به دنبال دارد که از جمله آثار منفی آن خستگی، کسالت و ... است. همچنین در صورتی که غذا طیب، طاهر، حلال و پاکیزه نباشد، اثر منفی روحی و روانی را بر جای خواهد گذاشت و به همین جهت حضرت امام سجاد(ع) تأکید میکند که حق شکم را باید شناخت و رعایت کرد.
رمضانی با بیان اینکه عدم رعایت حق شکم در غذا خوردن، باعث بیماریهای فراوان جسمی و روحی برای انسان میشود، افزود: امام سجاد(ع) فرمودند «انسان نباید آنقدر بخورد که تنبلی و کسالت را به دنبال داشته باشد. در نوشیدنیها هر نوشیدنی را ننوشد، زیرا برخی از آنها باعث مستی انسان میشود و نتیجهاش جهل و نادانی و بیمروتی را به دنبال خواهد داشت».
مدیر مرکز اسلامی هامبورگ عنوان کرد: خداوند متعال در قرآن کریم اصل خوردن و آشامیدن را امر ضروری میداند، اما اسراف و زیادهروی را روا نمیشمارد و لذا در آیه 31 سوره اعراف میفرماید «وکُلُواْ وَاشْرَبُواْ وَلاَ تُسْرِفُواْ إِنَّهُ لاَ یُحِبُّ الْمُسْرِفِینَ؛ بخورید و بیاشامید ولى زیادهروى نکنید که خداوند اسرافکاران را دوست نمیدارد». این آیه یکی از بهترین دستورات بهداشتی است که تحقیقات امروزه دانشمندان نیز همین نتیجه را دربر دارد که معده خانه همه بیماریهاست و امساک، سرآمد همه داروهاست، و آنچه که بدنت را به آن عادت دادهای از او دریغ مدار./982/ب102/ک