کتاب الغدیر، دایرة المعارف ولایت است
حجت الاسلام رحیم همزبان، رییس مرکز تخصصی علامه امینی رحمةالله علیه در تبریز، در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری رسا در تبریز، ضمن تبریک سالروز بزرگداشت علامه فقید آیت الله عبد الحسین امینی، گفت: علامه امینی از خود آثار ارزشمند بسیاری بر جای گذاشته است، مهم ترین اثر وی را می توان کتاب الغدیر علامه امینی دانست.
وی موضوع عمده کتاب را واقعه غدیر خم به روایت اهل تسنن دانست و گفت: علامه در طول 40 سال زحمت و سفر به کشورهای مختلف این کتاب را تألیف کرده است، کتاب الغدیر 20 جلدی است که 11 جلد آن به زبان عربی چاپ شده است و آن 11 جلد در 22 جلد به زبان فارسی ترجمه شدهاست.
این استاد حوزه و دانشگاه کتاب الغدیر را دایره المعارف امامت و ولایت عنوان کرد و ابراز داشت: علامه در این کتاب به 110 تن از صحابه و 84 نفر از تابعین پیامبر که حدیث غدیر را روایت کردهاند اشاره میکند و 360 تن از راویان حدیث غدیر از قرن دوم تا چهاردهم را بر میشمارد. در پایان هم اشعار شاعران مختلف را درباره این موضوع ذکر میکند.
وی اظهار داشت: علامه امینی رحمةالله علیه در راستای تدوین این کتاب شریف به کتابخانههای کشورهای مختلف از جمله عراق، هندوستان، پاکستان، مغرب، مصر و کشورهای دیگر دنیا مسافرت کرد. علامه می گوید؛ برای نوشتن الغدیر، 10٬000 کتاب را از بای بسم الله تا تای تمت خواندهام و به 100٬000 کتاب مراجعه مکرر داشتم.
رییس مرکز تخصصی شیعه شناسی علامه امینی ادامه داد: از جمله شهرهایی که علامه بدان سفر کرد: می توان حیدرآباد، دکن، علیگره، لکنهو، کانپور، جلالی رامپور (در هند)، فوعه، معرفه، قاهره (در مصر)، حلب، نبل و دمشق (در سوریه) را نام برد، علامه گاه در راستای تألیف این کتاب ساعت ها در کتابخانه های این شهرها به مطالعه می پرداخت.
وی کتاب الغدیر را محور وحدت دانست و گفت: این کتاب شریف مورد توجه و تحسین علمای اهل سنت از جمله امام الازهر در مصر، برخی از رجال سیاسی جهان اسلام و اساتید و ادیبان عرب و غیرعرب قرار گرفته و آن را بزرگترین سند وحدت مسلمین و از جمله کتب منبع و مرجع خویش دانستهاند.
حجت الاسلام همزبان خاطرنشان کرد: ویژگی مهم این اثر رعایت قواعد منطقی جدل، احتجاج و مناظره است، استفاده از آثار اجماعی اهل سنت در اثبات ولایت و عقاید شیعه امامیه در این کتاب نظر به این ویژگی دارد، این کتاب به دلیل این خصوصیت شهرت جهانی دارد./854/ت302/ق