خانواده کانون تدوام حیات و پناه اجتماعی است/ رسانه های غرب بر تغییر سبک زندگی اسلامی در خانواده ها تمرکز دارند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حجت الاسلام علی نهاوندی، مدیر کل صدا و سیما خراسان رضوی، پیش از ظهر امروز در نشست تخصصی مبلغان که در مرکز پژوهش های اسلامی صدا وسیما برگزار شد، با تأکید بر نقش خانواده در جامعه گفت: خانواده سهم مهمی در بنای تمدن اسلامی، پرورش نسل جدید و تأمین امنیت اجتماع دارد.
وی با اشاره به این سخن رهبر معظم انقلاب که می فرمایند: «خانواده سلول بنیادین بافت جامعه است»، تصریح کرد: مأموریت مبلغان در این حوزه جدی است و دستگاه های اجرایی نیز باید حمایت از این امر داشته باشند.
حجت الاسلام نهاوندی، خاطرنشان کرد: خانواده سلول بنیادین است که سبک زندگی و تمدن اسلامی بر اساس آن شکل می گیرد و تحت تأثیر جامعه پیرامونی قرار دارد.
وی، با بیان این که باید خانواده را از آسیب ها حفظ کنیم، اظهار کرد: هجمه مستقیم دشمن ناظر بر تغییر سبک زندگی از محدوده خانواده است و باید خانواده را از آسیب ها محافظت کنیم.
مدیر کل صدا و سیما خراسان رضوی، ماهواره را از کانون های اثرگذار بر روح و جسم خانواده ها عنوان و اظهار کرد: باید به این امر توجه شود که به غیر از تذکرها و سفارش های دینی کانون های دیگر نیز به صورت ماهرانه بر خانواده تأثیر می گذارد و با توجه به این که عصر ارتباطات و رسانه است و افراد خانواده زمان زیادی را صرف این امر می کنند.
وی افزود: هدف انقلاب، پیشرفت برای ساختن تمدن اسلامی است و خانواده باید با این هدف تطابق یابد همچنین توسعه جامعه توحیدی همه جانبه است و باید افزون بر بعد سخت افزاری به بعد نرم افزاری و محتوایی آن نیز دقت کنیم.
تأثیر جامعه ایرانی بر خانواده
حجت الاسلام نهاوندی، در ادامه به سه هویت بنیادی ایرانیان اشاره و خاطرنشان کرد: بخشی از هویت ایرانی، هویت دینی است که در مراسم های مذهبی تجلی می یابد و نیز هویت انقلابی و ملی که در مراسم هایی از قبیل 22 بهمن، روز قدس، انتخابات و غیره نظیر آن ها را شاهد هستیم.
مدیر کل صدا و سیما خراسان رضوی، با بیان این که ما در پنچره طلایی جمعیت قرار داریم، گفت: اگر جمعیت 15 تا 64 سال به 60 درصد برسد، آن کشور در پنجره طلایی قرار دارد و حال آن که در کشور ما 71 درصد جمعیت در این سن قرار دارد که فرصت بی نظیری است که اگر به درستس هدایت شوند، کارهای بزرگی می توان انجام داد.
وی مردم را بزرگ ترین سرمایه کشور عنوان و تصریح کرد: سرمایه ها در زمینه های طبیعی، صنعتی، اقتصادی و اجتماعی است که مهم ترین پیشرفت در بعد اجتماعی که شامل فرهنگ، هویت، دین، اخلاق و جوانان است صورت می گیرد.
حجت الاسلام نهاوندی، بدبینی و بی اعتمادی را از آفت های اجتماع دانست و اضافه کرد: نباید بگذاریم رابطه مردم با نظام و سازه های اخلاقی مردم آسیب ببیند. باید به این امر توجه شود که چه آموزه هایی داشته باشیم تا این آسیب ها کمتر در خانواده باشد از جمله این که کاهش صداقت حس بی اعتمادی را تقویت می کند.
مدیر کل صداوسیما خراسان رضوی با بیان این که جامعه ایرانی و تحولات فرهنگی پیش بینی ناپذیر است، گفت: جامعه ایرانی به شدت دستخوش تغییر و تحولات سریع فرهنگی و اجتماعی است به ویژه جامعه جوان و کانون آن خانواده است.
وی خانواده را اولین کانون مستحکم تداوم حیات و پناه اجتماعی عنوان و اظهار کرد: اگر جامعه ایرانی فروپاشی شود، جامعه نیز از بین می رود، به همین علت ماهواره ها و رسانه های غربی به این امر توجه بسیار دارند.
حجت الاسلام نهاوندی اضافه کرد: نظام سازی و امت سازی با محوریت خانواده ممکن است. خانواده تولید کننده سرمایه های ایمانی، اجتماعی، علمی، مادی و انسانی است.
فرصت های خانواده در ایران
مدیر کل صداوسیما خراسان رضوی در ادامه به فرصت هایی که در خانواه ایرانی وجود دارد اشاره و تصریح کرد: نرخ رشد آسیب های اجتماعی و فرهنگی در خانواده ایرانی نسبت به عرصه جهانی پایین تر است، بنیادهای دینی مذهبی در ایران قوی است و می تواند مناسبات را تغییر دهد.
وی با بیان این که حوزه با ورود در مباحث اجتماعی می تواند مناسبات را تغییر دهد، افزود: بر خلاف جامعه جهانی خانواده ایرانی از استحکام بالایی برخوردار است که دارای ارتباطات ریشه دار با یکدیگر هستند که این یک فرصت است و باید این مناسبات و ارتباطات تقویت شود.
راهکارهای حفظ و تحکیم خانواده
حجت الاسلام نهاوندی، آسیب شناسی را از راهکارهای برای حفظ و تحکیم خانواده عنوان و اظهار کرد: باید بار اضافی بر دوش خانواده را برداریم و آسیب ها را شناسایی کنیم، در بحث آسیب شناسی به مسأله شناسی، آسیب شناسی، علت شناسی، پیامد شناسی و راهبرد شناسی باید پرداخته شود.
مدیر کل صدا و سیما خراسان رضوی، خاطرنشان کرد: باید تصمیم گیری بلند مدت با محوریت دینی گرفته شود، راهبردها و سیاست های فرهنگی در خصوص جامعه و خانواده نباید با تغییر ساختار و مدیران تغییر کند، اقتصاد فرهنگ، مغفول واقع شده باید سرمایه گذاری شود، تقویت دیپلماسی فرهنگی و از حالت انفعال خارج شویم، کارها موازی کاری و مشابه انجام ندهیم.
وی در ادامه به دیگر محورهای تحکیم خانواده اشاره و ادامه داد: توجه به تعلیم و تربیت اسلامی، ازدواج اساسی و آگاهانه، توحید محوری و معاد را باور و تقویت کنیم، تحقق شاخص های خانواده پایدار و محیط های سالم فرهنگی به ویژه اماکن مذهبی را تقویت کنیم.
سبک زندگی غربی
حجت الاسلام نهاوندی با بیان این که مأموریت و هدف شبکه های ماهواره ای، خانواده و سبک زندگی ایرانی و اسلامی است، تصریح کرد: این شبکه ها ترویج دهنده تجمل گرایی، خیانت به شوهر ، عشق های مثلثی، ترویج رابطه جنسی دخنر و پسر، هوسرانی و غیره هستند.
مدیر کل صدا و سیما خراسان رضوی با بیان این که 2هزار و 300 شبکه در ایران قابل دسترسی که 146 شبکه بازبان فارسی در ایران قابل دسترسی است، گفت: با این که در تمام دنیا برای استفاده این شبکه ها عوارضی در نظر گرفته اند اما در کشور ما به رایگان قابل دسترسی است.
پیامدهای سبک زندگی غربی
وی به پیامدهای سبک زندگی غربی اشاره و اظهار کرد: تغییر نگاه به زندگی، تغییر رفتار در خانواده، بی احترامی به پدر و مادر، بی هدفی و پوچی، تأخیر در امر ازدواج شهوت رانی، خانواده کم جمعیت، توسعه اندیشه فمینیستی نگاه ابزاری به زنان و دختران ، ترس و اضطراب و نیز سبک آرایش و پوشش زنان از جمله این پیامد ها است.
راهبردهای مبارزه با شبکه های ماهواره ای
حجت الاسلام نهاوندی، در ادامه به بیان راهکارهایی برای مبارزه با شبکه های ماهواره ای پرداخت و گفت: فرهنگ کتاب خوانی را ترویج دهیم، گفت و گو را در خانواده افزایش یابد، از اشتراک گذاشتن تصاویر خانوادگی و شخصی در اینترنت خوداری کنیم.
شاخص های خانواده پایدار
مدیر کل صدا و سیما خراسان رضوی، پبه شاخص های خانواده پایدار اشاره و تصریح کرد: داشتن زندگی هدف دار و با برنامه ، آرامش و محبت و عشق ورزی، احساس امنیت و آسایش روحی و روانی، تولید و تربیت نسل مفید و موثر از جمله ویژگی های این خانواده ها است.
وی افزود: ارتباط موفق با دیگران، ازدواج به هنگام، پررنگ بودن نقش پدر و مادر، مشارکت و مسؤولیت پذیری، نجابت و عیب پوشی، امید و شادابی، شجاع و آگاه صرفه جویی و پرهیز ار اسراف، صبر و شکیبایی در ناملایمات و پیدا کردن راه حل مناسب از دیگر شاخص های خانواده های موفق است.
اقدامات اجرایی برای تحکیم بنیان خانواده
حجت الاسلام نهاوندی به اقدامات اجرایی در تحکیم بنیان خانواده اشاره و خاطرنشان کرد: گسترش فضیلت در خانواده، تولید معرفت و ترغیب ارزش ها در استحکام بنیان خانواده، افزایش میزان تعامل و ارتباط با اعضای خانواده، تقویت نقش مادری و همسری، ضرورت حمایت جدی و همه جانبه از خانواده، تضیع مصرف گرایی، تجمل گرایی و مصرف گرایی و تبیین مختصات مادران نمونه از جمله این اقدامات است./1310/پ201/ب5