نگاهی به پروژه میراث فرهنگی
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از ایسکا، فتاحی محقق پژوهشکده فقه و حقوق با اعلام خبر اجرای پروژه میراث فرهنگی در پژوهشکده فقه و حقوق، گفت: آثار تاریخی در کشور ما بسیار زیاد و گسترده است. علت آن هم زیست اقوم مختلفی از زمان های کهن در جای جای آن است. هر یک از این اقوام آثاری را بر عرصه هستی نهاده و خود به تدریج از صفحه روزگار محو گشتهاند.
وی افزود: هر یک از رشته های علمی از زاویه خاص خود به این آثار و آن اقوام و مسائل مختلفی که در ارتباط با آنها قابل طرح است نظر دوخته و به کاوش می نشینند. یکی از زاویه قوم شناسی، دیگری از بعد زبانشناسی، سومی از جنبه تاریخی و جغرافیا.
این محقق حوزوی افزود: فقه نیز به عنوان یکی از شاخه های علوم انسانی در پی این است که میراث فرهنگی را از حیث احکام شرعی مورد مداقه قرار دهد و ابعاد حقوقی آن را از دیدگاه شرع بسنجد. مالکیت آثار تاریخی فرهنگی دارای چه احکام و لوازم و آثاری است؟ دخالت دولت در ایجاد محدودیت برای صاحبان این آثار از چه مشروعیتی برخوردار است؟ وضع مجازات ها در این حوزه مستند به چه ادله ای است؟ و مسائل بسیار دیگری که امروزه در جامعه ما مورد ابتلای حکومت و افراد گشته است.
فتاحی ادامه داد: از این رو بررسی مسئله میراث فرهنگی مورد توجه پژوهشکده فقه و حقوق قرار گرفته و انجام آن به عهده اینجانب قرار گرفت.
وی در ادامه ابراز داشت: کتاب حاضر به چهار بخش تقسیم گشته است: کلیات و موضوع شناسی، حفاظت و ترویج میراث فرهنگی، جرایم علیه میراث فرهنگی، و در نهایت مالکیت میراث فرهنگی.
پژوهشگر پژوهشکده فقه و حقوق در تبیین بخش های کتاب اظهار داشت: در بخش اول کلیاتی در جهت شناخت موضوع میراث فرهنگی بیان شده است. بخش دوم طی دو گفتار به ادله مشروعیت حفظ و ترویج آثار تاریخی- فرهنگی، و بیان تطبیقات فقهی حفظ و ترویج آن آثار می پردازد. جرایم علیه میذراث فرهنگی در بخش سوم مورد بحث قرار گرفته است. این بخش نیز از دو گفتار در موضوع شناسی، و بررسی مبانی فقهی جرایم علیه اموال و مالکیت در حوزه میراث فرهنگی تشکیل یافته است.
وی ادامه داد: آخرین بخش، بخش چهارم با دو گفتار و یک خاتمه، به مالکیت میراث فرهنگی اختصاص دارد. اولین گفتار این بخش طی سه مبحث در ذیل آن، به تطبیق و بررسی انواع مالکیت در میراث فرهنگی می پردازد. گفتار دوم نیز به بیان عوامل تحدید کننده مالکیت میراث فرهنگی اختصاص دارد.
فتاحی در پایان در رابطه با وضعیت این پروژه نیز اظهار داشت: این پروژه اکنون به اتمام رسیده و ارزیابی آن نیز انجام شده است و امیدواریم در آینده نزدیک منتشر شده و در اختیار علاقه مندان قرار گیرد./907/د102/ق