نذر جالب شهید نواب برای شفای همرزمش / ضرورت انعکاس زندگینامه شهدا
حجتالاسلام جلال کریمی مهرجردی، کارشناس قرآنی رادیو معارف در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، با اشاره به شیوههای تربیت مسجدی و قرآنی کودک در عصر حاضر گفت: بزرگی والدین به این است که علاوه بر قاطعیت، عفو و چشم پوشی از اشتباهات کودکان است.
کارشناس عرصه تفسیر و علوم قرآنی ابراز داشت: قرآن کریم در خصوص تربیت فرزند، آموختن ادب را مورد تأکید قرار داده و در آیه 58 سوره مبارکه نور میفرماید «اى کسانى که ایمان آوردهاید! مملوکهاى شما (بردگانتان) و همچنین کودکانتان که به حد بلوغ نرسیدهاند، (برای وارد شدن بر شما) در سه وقت باید اجازه بگیرند؛ قبل از نماز صبح، نیم روز و بعد از نماز عشا که در این اوقات لباسهاى (معمولى) خود را بیرون مىآورید».
حجتالاسلام کریمی اضافه کرد: طبق فرمایش قرآن کریم، کودکان نابالغ در سه هنگام از اوقات شبانهروز باید برای وارد شدن بر والدین خویش اجازه بگیرند تا به آرامی تربیت شده و پس از سن بلوغ در هر زمانی و برای ورود بر هر کسی از وی اجازه بگیرند.
محبت پدری پیامبر اکرم(ص) به فاطمه زهرا(س)
وی خاطرنشان کرد: پیامبر اکرم(ص) برای ورود به منزل دخترشان حضرت فاطمه زهرا(س) ابتدا ایشان را با عبارت «السلام علیکم یا اهل بیت النبوة(ص)» صدا کرده و اجازه ورود میخواستند و سپس تنها در صورت اجازه یافتن از ایشان، وارد بر منزل میشدند. اما اگر صدای اجازه نمیآمد تا سه مرتبه اجازه گرفته و در نهایت آنجا را ترک میگفتند.
حافظ کل قرآن کریم با بیان اینکه برای تربیت قرآنی باید هزینه پرداخت، تصریح کرد: انتقام و روکمکنی در مسائل تربیتی عکس العملی بسیار اشتباه است؛ والدین نباید کاری کنند که کودک را مجبور به انجام فعلی کرده و ضعف او را به رخ کشیده شود.
وی با بیان اینکه کودکان گاهی نیاز به خلوت با خویش دارند و والدین نباید این خلوت را از ایشان سلب کنند، اظهار داشت: از کودکان نباید چنین انتظار داشت که هر زمان به ایشان کاری محول شد، سریع آن را انجام دهند؛ کودکان به فرصتی برای فکر کردن به آن کار و اطاعت امر والدین خویش نیاز دارد.
ارتباط عاطفی با فرزند رکن اساسی در تربیت سالم
کارشناس قرآنی رادیو معارف با بیان اینکه ارتباط تشکیلاتی با کودکان کارساز نیست، گفت: والدین برای تربیت سالم فرزند خود موظفند با کودکشان ارتباط عاطفی داشته و به وی عشق بورزند همانطور که حضرت رسول اکرم(ص) دست فرزند خویش، فاطمه زهرا(س) را با عشق میگرفته و میبوسیدند.
وی تصریح کرد: امروزه تربیت فرزند به حدی حساس شده است که برای برخورد با نوهها نیز باید کلاس آموزشی گذاشت؛ پدربزرگها و مادربزرگها باید در ارتباط با نوههای خویش بسیار مراقب نکات مهم تربیتی باشند.
حجتالاسلام کریمی مهرجردی با بیان اینکه لازمه تربیت صحیح قرآنی، تربیت عملی است، اظهار داشت: همانطور که امام جعفر صادق(ع) میفرمایند «کونوا دُعاةً لِلنّاسِ بِغَیرِ ألسِنَتِکُم ؛ با غیر از زبانهایتان مردم را دعوت کنید» تربیت دینی باید با عمل همراه باشد.
تربیت عملی مهمترین عامل اثرگذاری
وی تأکید کرد: هرچند که در برخی از مواقع کودکان نمازخوانتر و متدینتر از والدین خود میشوند اما پدر و مادری که اهل نماز و رعایت دین نیستند نباید توقع فرزندانی نمازخوان داشته باشند.
دکترای تفسیر و علوم قرآنی با اشاره به یکی از فرمایشات حضرت آیتالله خامنهای بیان داشت: تلاوت قرآن نباید به مسجد و ادارات ختم شود، قرآن را باید گاهی با صدای بلند در منزل خواند تا کودک به صورت عملی قرآن خواندن را بیاموزد.
وی اضافه کرد: همچنین برای صدقه دادن و انجام کارهای خیر و یا حتی کارهای منزل نیز بهتر است گاهی فرزند را مؤظف به انجام آن کنیم تا از کودکی صدقه دادن و کار خیر کردن را آموخته و در کارهای منزل آمادگی یابد.
ایجاد خاطره نیکو هنگام بردن کودک به مسجد
حجتالاسلام کریمی مهرجردی گفت: بهتر است هنگام مسجد رفتن کودکان را نیز با خود ببریم اما باید کاری کرد که خاطره خوبی برای آنان بماند؛ چیزی برای ایشان بخریم که ذهنیت خوبی برایشان ثبت شود و با اهدای هدیه به آنها تشویق به کارهای قرآنی و مسجدی شوند.
وی یکی از متدهای تربیت قرآنی و مسجدی را معرفی الگو دانست و تصریح کرد: برای معرفی الگو به فرزندان نباید کسی را الگو قرار داد که کودک به آن حساس است؛ نشان کردن فرزندان فامیل بهویژه افرادی که همسن او هستند، میتواند کودک را حساس کرده تا در مقابل والدین خود جبهه بگیرد.
کارشناس قرآنی رادیو معارف تأکید کرد: نمونهای که قابلیت الگو قرار دادن برای کودکان را دارد، کارهای خیر شهدا است؛ به طور مثال میتوان تعریف کرد «شهید نواب صفوی وقتی طلبه جوانی بود، دیوار خانه پیرزنی را تعمیر میکرد. از او پرسیدند، تو طلبهای و این کارها چیست؟ گفت: وقتی عبدالحسین واحدی بیمار شدند، من برای سلامتی ایشان نذر کردم که دیوار خراب شده این پیرزن را تعمیر کنم».
برگزاری اردوهای سیاحتی و زیارتی ائمه(ع)، امامزادگان و قبور شهدا
وی برگزاری اردوهای سیاحتی زیارتی را بسیار مؤثر در تربیت سالم و دینی کودکان دانست و گفت: کودکان در اردوهای زیارتی نمازشان را در حرم میخوانند، با فضای معنوی آن اماکن مقدس انس گرفته و تأثیرات مثبت فراوانی میگیرند؛ همچنین زیارت گلزار شهدا و اهل قبور نیز بی ارتباط با تربیت صحیح نیست.
حجتالاسلام کریمی مهرجردی ابراز داشت: با وجود عمل به تمام تدابیر تربیتی، باز هم باید خود را در تربیت فرزند هیچکاره بدانیم؛ توکل به خدای متعال و توسل به امامان معصوم(ع) مهمترین شرط در تربیت صحیح، مسجدی و قرآنی کودک است.
وی اضافه کرد: میگویند که شخصی موجه و مذهبی کودکی داشت و تمام تلاش خود را برای تربیت دینی آن کودک به کار میبست؛ اما پس از مدتی متوجه شد که همسایه بی تقوا و بی قید او فرزندی بسیار متدینتر و شایستهتر از فرزند او دارد.
آن شخص به محضر حضرت علی بن موسی الرضا(ع) شکایت برد و ایشان را در خواب دید که فرمودند «کودک او را ما تربیت کردیم که بهتر از فرزند تو شده است؛ همسایه تو هنگام تولد فرزندش به ما گفت که من اگر به تربیت کردن آگاه بودم، نخست خود را تربیت میکردم. پس خودتان فرزندم را تربیت کنید».
امانت سپردن فرزند به ائمه اطهار(ع)
حافظ کل قرآن کریم ابراز داشت: باید به گونهای با امامان معصوم(ع) به سخن بنشینیم که کودکانمان را بپذیرند؛ اگر اهلبیت عصمت و طهارت(ع) امانتی قبول کنند، نه تنها آن را خراب نمیکنند بلکه بهتر از روز اول تحویلمان میدهند.
وی در پایان گفت: همچنین شایسته است که برای عاقبت به خیری خویش نیز عقیدههای خود را به امام زمان(عج) بگوییم و از ایشان بخواهیم تا هنگام آمدن حضرت عزرائیل برای قبض روح، این اعتقادات سالم را به ما بازگرداند./997/301/س