برای تدوین دانشنامه فاطمی از 2 هزار منبع استفاده شده است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام مقیمی، رییس پژوهشکده دانشنامه نگاری دینی عصر امروز در نشست خبری آیین رونمایی از دانشنامه فاطمی(س) که در سالن اجتماعات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد، گفت: پس از انتشار دانشنامه امام علی(ع) تصمیم نگارش و تألیف دانشنامه فاطمی(س) گرفته شد.
وی ادامه داد: دانشنامه امام علی(ع) از 12 جلد تشکیل شده است که در طول ده سال به چاپ پنجم رسیده و این نشان از ارزش دانشنامه دارد.
رییس پژوهشکده دانشنامه نگاری دینی با بیان اینکه نگارش و تألیف دانشنامه فاطمی(س) از سوی مقام معظم رهبری به پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی واگذار شده است، اظهار داشت: از سال 83 تا 88 مراحل تعیین مدخل، طرح کلی و قالبهای مقالات پژوهشی به سبک دانشنامه امام علی(ع) به طول انجامید.
وی افزود: ولی سال 88 تصمیم بر آن شد که این دانشنامه در ساختار دانشنامه مرسوم کشوری و با ویژگیهای خاص دانشنامه نگاری تولید شود، از اینرو کار بازنگری و باز تولید دانشنامه از سال 88 آغاز و تا ابتدایی سال 91 کار علمی آن به اتمام رسید.
حجتالاسلام مقیمی، تصریح کرد: در سال 91 و 92 کارهای ویرایشی و نشر صورت گرفت، تا اینکه دانشنامه فاطمی(س) به صورت یک کار ارزنده اکنون به صورت گسترده در نمایشگاه کتاب عرضه میشود.
رییس پژوهشکده دانشنامه نگاری دینی، تعداد مقالات ارائه شده در دانشنامه فاطمی(س) را 118 مقاله دانست و بیان داشت: مراسم رونمایی دانشنامه فاطمی(س) به مناسبت میلاد با سعادت حضرت صدیقه کبری(س) روز شنبه، سی فروردین ماه سال جاری با حضور و سخنرانی حضرت آیتالله حسین نوری همدانی، آیتالله رضا استادی، دکتر غلامعلی حداد عادل، حجتالاسلام والمسلمین علی اکبر رشاد و بانوان علاسوند و خزعلی برگزار میشود.
معاون علمی دانشنامه فاطمی(س) با بیان اینکه مراسم رونمایی از ساعت 16:30 تا 19:30 ادامه خواهد داشت، اظهار داشت: مراسم رونمایی از دانشنامه فاطمی(س) در تالار اندیشه، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به نشانی قم، بلوار پانزده خرداد، خیابان شهید میثمی برگزار میشود.
حجتالاسلام مقیمی با تأکید بر اینکه دانشنامه فاطمی(س) از شش جلد تشکیل شده است، بیان داشت: سه جلد نخست به بررسی منزلت، جایگاه و سیره حضرت صدیقه کبری(س) پرداخته و سه جلد دیگر نیز حقوق اجتماعی زن در اسلام را مورد بررسی قرار میدهد.
وی افزود: جلد نخست درباره حوادث زندگی حضرت زهرا(س) از ولادت تا شهادت و همه اشخاص مرتبط با ایشان در این دوران است؛ جلد دوم نیز اسما، اوصاف، فضایل و ویژگیهای ممتاز شخصیت حضرت صدیقه کبری(س) از عصمت، علم، شفاعت، سیره و جایگاه ایشان در نزد دیگران را مورد بررسی قرار میدهد.
رییس پژوهشکده دانشنامه نگاری دینی، جلد سوم دانشنامه فاطمی(س) را متشکل از معارف فاطمی(س)، معرفی آثار بر جای مانده از حضرت زهرا(س) از احادیث، خطبهها و اشعار به عنوان منابع معارف فاطمی(س) دانست و بیان داشت: طرح و تحلیل اندیشه و تعالیم فکری ایشان در مباحث حکمی و معارف دینی محتوای این جلد را تشکیل میدهد.
وی یادآور شد: بخش ملحقات دانشنامه فاطمی(س) نیز از دو محور مباحث فقهی، حقوقی و اجتماعی درباره زن و خانواده در سه جلد و 49 مقاله تشکیل شده است.
حجتالاسلام مقیمی، تبیین جایگاه زن، مبانی حرمت و حقوق زن، حقوق و تکالیف زن در زندگی فردی، خانوادگی، اجتماعی و برخی از نظریههای معارض با اندیشه دینی و نقد آنها را از مباحث بیان شده در سه جلد پایانی دانشنامه فاطمی(س) برشمرد.
وی گفت: دانشنامه فاطمی(س) پس از ده سال فعالیت مستمر پژوهشی و به همت جمعی از پژوهشگران برجسته و نخبگان حرفه دانشنامه نویسی دینی تألیف شده است.
رییس پژوهشکده دانشنامه نگاری دینی با بیان اینکه دانشنامه فاطمی(س) تحت نظارت شورای عالی حوزه و گروه تاریخ، حقوق، اجتماع و حکمت پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تولید شده است، اظهار داشت: در کل20 نفر از شورای عالی حوزه و شورای علمی گروه ناظر بر دانشنامه بودهاند.
وی یادآور شد: بیش از صد نفر ارزیاب مقالات علمی بوده و 40 نفر نیز کار ویراستاری دانشنامه فاطمی(س) را انجام دادهاند، همچنین یک تیم 10 نفره کار کنترل منابع و مصادر را بر عهده داشته است.
حجتالاسلام مقیمی تعداد منابع استفاده شده برای تولید دانشنامه فاطمی(س) را 2 هزار عدد بر شمرد و خاطرنشان کرد: در تلاش هستیم تا این دانشنامه به زبان عربی ترجمه شود، حتی تیمی برای ترجمه به زبان اسپانیایی نیز اعلام آمادگی کردهاند.
شایان ذکر است، علاقهمندان میتوانند جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره دانشنامه فاطمی(س) و دانلود رایگان چکیده مقالات این دانشنامه و دانشنامه امام علی(ع) جهت نصب بر روی تلفن همراه با نرم افزار اندروید و جاوا اینجا کلیک کنند./993/پ201/ن