آماری تکان دهنده از بهداشت در افغانستان
به گزارش سرویس مانیتورینگ خبرگزاری رسا، بی بی سی فارسی در خبری گفت: سازمان پزشکان بدون مرز با انتشار گزارشی از وضعیت مراکز درمانی و ارائه خدمات بهداشتی در افغانستان انتقاد کرده است.
این سازمان گفته که تنشهای داخلی، عدم دسترسی به مراکز درمانی، فقر و کم بودن تعداد کارمندان آموزشدیده، باعث شده که برخلاف گزارشهایی که توسط سازمان های بین المللی تاکنون ارائه شده، وضعیت بهداشتی در افغانستان در شرایط بدی قرار داشته باشد.
به گفته این سازمان، واقعیت این است که نیازهای درمانی در افغانستان به مراتب بیشتر از آن چیزی است که تا حال گزارش شده است.
در گزارش این سازمان آمده که در زمینه بهداشت در افغانستان، تفاوتهای زیادی میان حرف و عمل دیده میشود ولی به دلیل عدم دسترسی به اطلاعات و آمار، فعلا مشکل است که در رابطه با میزان دقیق نیازمندی مردم این کشور به خدمات بهداشتی، قضاوت کنیم.
در این گزارش از خانوادههایی صحبت شده که در راه رفتن به مراکز درمانی، هدف انفجار مین زمینی قرار گرفتهاند، یا زن حاملهای که مجبورشده فاصله طولانی را برای رسیدن به مرکز درمانی طی کند، روستائیانی که در میدان جنگ گیرمانده و افراد مسلح از آنان درخواستهایی داشتهاند و کسانی که مجبور شدهاند شبها را بر بالین فرد کشتهشده و یا مجروح بمانند و نتوانند او را به مراکز درمانی برسانند.
یافتههای این نهاد نشان میدهد که از هر چهار نفری که با آنها مصاحبه شده، یک نفر، خود و یا یکی از نزدیکان آنها، در طول 12 ماه گذشته، خشونت و جنگ را تجربه کردهاند.
علاوه بر این از هر چهار نفر، یکی از آنان، اعضای خانواده و یا نزدیکان خود را به دلیل خشونتها از دست دادهاند.
در این گزارش، از افراد مسلح، فعالیتهای مجرمانه و تنشهای همگانی، به عنوان اصلیترین عوامل این خشونتها ذکر شده است.
این گزارش همچنین گفته که یک نفر از پنج فردی که با آنها مصاحبه شده، به دلیل عدم دسترسی به مراکز درمانی، عضوی از خانواده و یا دوستان نزدیک خود را در 12 ماه گذشته از دست دادهاند.
فقر و هزینههای سرسام آور پزشکی، دور بودن از مراکز درمانی, جنگ و خشونت از دلایل عدم دسترسی این افراد به مراکز درمانی خوانده شده است.
براساس این گزارش 66 درصد افراد شرکت کننده در این تحقیق نیز گفتهاند که درآمد روزانه آنها کمتر از یک دلار است، درحالی که هزینه درمانی به 40 تا 114 دلار در روز میرسد.
بسیاری از این افراد ناگزیر شدهاند برای پرداخت هزینه درمان، پول قرض بگیرند و یا اموال خود را بفروشند.
نحوه ارائه خدمات بهداشتی نیز یکی از چالشهای مطرح شده در این گزارش است.
چهار نفر از پنج نفری که با آنان مصاحبه شده، دلیل مرگ بستگان و دوستان خود را سطح پایین آموزش و آگاهی کارمندان مراکز درمانی دانستهاند.
پزشکان بدون مرز در این گزارش، اعلام کرده که بعد از 12 سال حضور نیروهای خارجی در افغانستان، علی رغم ادعاها بر پیشرفت روزافزون افغانستان، اکنون توجه جامعه بینالمللی به این کشور روز به روز کاهش یافته و افغانستان به پائین ترین سطح از نظر بهداشت و درمان رسیده است.
سازمان پزشکان بدون مرز افزوده که فعالیتهای خود را در سال 2014 به منظور رسیدگی به مشکلات روزافزون بهداشت در افغانستان، برآورده ساختن نیازهای درمانی و ارائه خدمات بشردوستانه به مردم این کشور ادامه داده و بیشتر از گذشته گسترش خواهد داد./1421/1409/ح