۲۸ دی ۱۳۹۱ - ۱۵:۰۷
کد خبر: ۱۵۳۴۱۵
رییس مؤسسه علمی و فرهنگی دارالحدیث:

اصل حاکم بر سبک زندگی اهل‌بیت نظم و انضباط است

خبرگزاری رسا ـ رییس مؤسسه علمی و فرهنگی دارالحدیث گفت: اصل حاکم بر سبک زندگی اهل‌بیت(ع) نظم و انضباط است و اگر سبک زندگی ائمه(ع) را مورد مطالعه قرار دهیم می‌بینم که انضباط در تمام مسائل زندگی این بزرگوارن جاری بوده است.
حجت الاسلام والمسلمين ري شهري رييس دانشكده علوم حديث

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت‌الاسلام والمسلمین محمد محمدی ری شهری، رییس مؤسسه علمی و فرهنگی دارالحدیث امروز در دومین مجمع عمومی انجمن حدیث که با موضوع سبک زندگی دینی در مدرسه علمیه معصومیه(س) برگزار شد، گفت: سبک زندگی دینی از مهم‌ترین و ضروری‌‌ترین مسائل امروز جامعه به ویژه نسل جوان و طلاب حوزه‌های علمیه است.

وی اضافه کرد: رهبر معظم انقلاب در بین جوانان استان خراسان شمالی یک سخنرانی خود را به سبک زندگی اختصاص دادند و این نشان از اهمیت این موضوع دارد که حوزه‌های علمیه، دانشگاها و رسانه‌ها باید به این مسائل توجه کنند، ایشان در این سخنرانی تمدن اسلامی را به دو بخش سخت‌افزاری و نرم‌افزاری تقسیم کردند.

این استاد حوزه تصریح کرد: بخش سخت افزاری علوم روز است و مربوط به بخش ارزش‌های مادی است که خوشبختانه در این زمینه در جمهوری اسلامی ایران توفیقات و پیشرفت‌های زیادی حاصل شده است و بخش نرم‌افزاری که عمده حرف‌های اسلامی نیز در این زمینه است مربوط به دگرگونی در عقاید و آخرت افراد است و متأسفانه پیشرفت زیادی در جمهوری اسلامی حاصل نشده است.

رییس مؤسسه علمی و فرهنگی دارالحدیث فلسفه انقلاب اسلامی و حوزه‌های علمیه را دگرگونی در سبک زندگی مردم دانست و اظهار داشت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی دگرگونی چشم‌گیری در سبک زندگی مردم ایجاد نشده و باید در این زمینه کارهای زیادی صورت گیرد.

سبک زندگی پیامبر، بهترین و کامل‌ترین سبک زندگی ایمانی است

وی ادامه داد: هیچ تردیدی نیست سبک زندگی پیامبر(ص) بهترین و کامل‌ترین سبک زندگی ایمانی است و اگر حوزه‌های علمیه بخواهند یک متن کامل از سبک زندگی دینی را ارائه بدهند باید سیره رسول‌الله(ص) را برای مردم ارائه دهند تا مردم از این سبک زندگی الگو بگیرند.

رییس دانشگاه قرآن و حدیث بیان داشت: سیره از ماده «سیر» گرفته شده است که مربوط به سبک رفتاری است و وقتی گفته می‌شود که سیره پیامبر(ص) یعنی سبک رفتاری ایشان مورد نظر است، البته باید توجه داشت که سیره پیامبر(ص) به دو نوع تقسیم می‌شود که در یک نوع زمان و مکان در آن دخالت ندارد و در تمام عصرهای مورد استفاده قرار می‌گیرد ولی نوع دیگری از سیره رسول‌الله(ص) در آن زمان و مکان دخالت دارد و ویژه زمان خود رسول‌الله(ص) بوده است.

وی افزود: اگر بخواهیم بگویم متن سیره پیامبر(ص) برای تدوین ارائه سبک زندگی ایمانی و اسلامی کافی است؟ باید پاسخ داد که کافی نیست، سیره پیامبر(ص) کافی است ولی متن که ارائه می‌دهیم کافی نیست چرا که در سیره پیامبر(ص) زمان و مکان دخالت دارد، برای نمونه نوع پوشش زمان پیامبر(ص) با نوع پوشش دیگر اهل‌بیت(ع) متفاوت بوده است و باید امروز ببینم متقضای زمان و مکان چیست تا بر این اساس سبک زندگی ایمانی را به مردم ارائه بدهیم.

نظم طلبه به بی نظمی نیست

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدی ری شهری بهره‌گیری، توجه و تأمل به رهنمودهای و سیره عملی اهل‌بیت(ع) را یک سلسله اصول حاکم بر سبک زندگی اسلامی خواند و گفت: اصل حاکم بر سبک زندگی اهل‌بیت(ع) نظم و انضباط بوده است و اگر سبک زندگی ائمه(ع) را مورد مطالعه قرار دهیم می‌بینم که انضباط در تمام مسائل زندگی این بزرگوارن جاری بوده است.

وی خاطرنشان کرد: برخی افراد می‌گویند نظم طلبه در بی‌نظمی او است در حالی که این سخن افراد راحت طلب بوده و با سیره اهل‌بیت(ع) نیز مخالف است، امیرمومنان(ع) در وصیت خود به امام حسن(ع) و امام حسین(ع) نظم را پس از رعایت تقوا بیان می‌کنند و سپس می‌فرمایند به قرآن توجه داشته، امر به معروف و نهی از منکر کنید و این نشان از اهمیت نظم دارد.

نظم از مصادیق تقوا است

رییس مؤسسه علمی و فرهنگی دارالحدیث با اشاره به این‌که نظم یکی از مصادیق تقوا است اظهار داشت: تقوا یک دستور عملی کلی است که در تمام رهنمودهای اسلامی بیان شده است و نظم در کلی تقوا جا می‌گیرد و با توجه به وصیت امام‌علی(ع) می‌توان گفت نخستین عنصر تقوا، نظم است.

وی ادامه داد: فردی که در زندگی خود نظم نداشته باشد نمی‌تواند با تقوا باشد و فردی که در زندگی نظم نداشته باشد در زندگی خود گرفتار دروغ یا عدم وفا به عهد می‌شود و همه دستورات قرآن در پرتو نظم قابل پیاده شدن است، در یک کتابی نوشته شده بود که در کتابخانه کنگره نوشته شده است «نظم نخستین دستور آسمانی است» و زندگی پیامبر(ص) سراسر حاکی از نظم بوده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدی ری شهری اعتدال در زندگی را از دیگر اصول زندگی خاتم‌انبیا(ص) دانست و گفت: امیرمومنان(ع) می‌فرمایند«پیامبر(ص) همواره در زندگی خود اعتدال را رعایت می‌کردند» ما نیز باید در زندگی خود از افراط و تفریط بپرهیزیم که متأسفانه این افراط و تفریط در زندگی افراد بسیار دیده می‌شود.

پرهیز از افراط و تفریط در زندگی

وی اضافه کرد: افراط و تفریط کار فرد نادان است و آدم نادان یا از این سو می‌افتد یا از آن سو، نمونه آن نیز زیاد است برخی افراد در اوایل انقلاب تندرو بودند ولی حالا کندرو یا میانه‌رو هستند و این نتیجه همان تندروی‌ها آن‌ها است، اعتدال یک جاده است و نباید فرد در زندگی تندروی یا کندروی داشته باشد.

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدی ری شهری اولویت‌بندی در سبک زندگی اسلامی را بسیار مهم ارزیابی کرد و بیان داشت: برخی افراد نمی‌توانند صد در صد سبک زندگی اهل‌بیت(ع) را در زندگی خود پیاده کنند با این وجود باید مسائل زندگی خود را اولویت بندی کنند و براساس اولویت‌ها سبک زندگی خود را برنامه‌ریزی کنند.

وی افزود: برخی از امور در سبک زندگی به قدری مهم است که اگر رعایت نشود آثار سایر کارها دیگر را نیز خراب می‌کند، مانند رعایت حقوق دیگران، اگر این حقوق رعایت نشود عبادت افراد نیز از بین خواهد رفت و یا مسئله‌ای مانند آپارتمان نشینی و رعایت حقوق همسایه که مقام معظم رهبری نیز در سخنان خود این مطالب را بیان می‌کنند./993/پ201/ن

 

ارسال نظرات