آیت الله سیدان:
رفتارهای بشردوستانه جزء مبانی اخلاقی اسلام است
خبرگزاری رسا ـ استاد حوزه علمیه خراسان گفت: پیامبر اکرم(ص) میفرمایند«الاسلام حسن الخلق»، یعنی باید نسبت به خلق خدا هرچه بیشتر خوش رفتاری شود و نیز موارد بسیار دیگری مثل نامه حضرت علی(ع) به مالک اشتر.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، آیتالله سیدجفعر سیدان از علمای حوزه علمیه خراسان، ظهر امروز در دیدار جمعی از برگزارکنندگان دومین همایش اسلام و حقوق بشردوستانه که 30 آذر در دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی برگزار میشود، با تقدیر از توجه به همه جوانب مسأله حقوق بشردوستانه و بصیرت در آن، گفت: ضوابط اسلام نسبت به جهاد، جنگ و درگیریها از مطالب وحیانی است و کاملا میتوان از آن استفاده بشردوستی نمود، همچنین مسائل بسیاری از ابعاد مختلف دیگر غیر از مسائل جنگی در اسلام وجود دارد، مثل ارتباطاتی که برای افراد در ابعاد اجتماعی و فردی مورد توجه قرار گرفته است.
استاد حوزه علمیه خراسان افزود: بنابراین مشخص می شود که انسان دوستی در این آیین مقدس و مسؤولیت انجام وظایف در این مکتب به گونهای است که نظیری برای آن نیست، چنانچه حضرت علی(ع) در جمله کوتاهی، ابعاد وسیعی از مسؤولیت انسان را مشخص کرده و می فرمایند«شما حتی در برابر زمین ها و حیوانات خود مسؤولید»، یعنی اگر کسی از زمین خود بهره مشروع برندارد، مسؤول است و اگر چند حیوان ساده نیز دارد، باید نیازمندیهای آنان را برطرف کند.
وی با اشاره به این که چنین آیینی در ارتباط با حقوق بشر و مسائل انساندوستی مسائلی دارد که از وصف بیرون است، گفت: آیین مقدس اسلام، برنامههای فردی و اجتماعی گسترده ای دارد که قابل خلاصه شدن نیست، اما می توان گفت، اسلام دین خداپرستی و انسان دوستی بر اساس خداپرستی است.
آیت الله سیدان توضیح داد: هر برنامهای در دین اسلام، یا توجه دادن بشر به خداست یا توجه دادن به خدمت خلق خدا و یا به هر دو، مثلا در اعیاد که به عنوان روزهای فرخنده مطرح است، این دو جهت رعایت شده و نماز برای توجه به خدا و قربانی و فطریه نسبت به خلق انجام می شود و تأکیده شده که به نیازمندان نیز رسیدگی شود، بنابراین انسان دوستی در همه ابعاد دین اسلام مطرح است.
وی با اشاره به مثال دیگری، گفت: قرآن عطای هیچ نعمتی به پیامبر را به بزرگی نعمت سوره کوثر معرفی نکرده و در قبال چنین نعمتی، نماز خواندن و قربانی کردن خواسته شده که ارتباط با خدا و خلق او است؛ همچنین پیامبر اکرم(ص) میفرمایند«الاسلام حسن الخلق»، یعنی باید نسبت به خلق خدا هرچه بیشتر خوش رفتاری شود و نیز موارد بسیار دیگری مثل نامه حضرت علی(ع) به مالک اشتر.
استاد حوزه علمیه خراسان افزود: وجود مسأله حقوق بشردوستانه در اسلام، وسیلهای برای معرفی این آیین است، یعنی اسلام آیینی است که مطالب زیادی برای انسان دوستی دارد و در این زمنیه افراط نیز نکرده و از جایی که به اسم محبت، نتیجه خلاف محبت و انسانیت دارد نیز جلوگیری کرده است، چنین دینی در معارف، معرفی خدا، صفات پروردگار، مسائل اجتماعی، قوانین زندگی و همه ابعاد، بیمانند است.
آیت الله سیدان با اشاره به شرایط کنونی جهان و فرصت های پیش رو گفت: زمینه عملکرد دیگران به گونهای است که میتوان از عملشان علیه خودشان استفاده کرد و این حقیقت مهم اسلامی را ابلاغ کرد، حقیقتی که در هر بخشی از اسلام به گونهای مطرح بوده و مایه افتخار است، قرآن نیز میفرماید: «وَلَا تَسْتَوِی الْحَسَنَةُ وَلَا السَّیِّئَةُ ادْفَعْ بِالَّتِی هِیَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذِی بَیْنَکَ وَبَیْنَهُ عَدَاوَةٌ کَأَنَّهُ وَلِیٌّ حَمِیمٌ».
وی در پایان خواستار شد: باید اطلاع رسانی خوب انجام شده و پیام این همایش به دنیا ابلاغ شود، همچنین دستاورد همایش حتما به مراکز علمی برسد، زیرا مکتب، غنی و همت قوی است و این همایش باید وسیله رسیدن پیام اسلام به جوامع بشری باشد./932/پ202/س
ارسال نظرات