۰۸ آذر ۱۳۹۱ - ۱۴:۱۰
کد خبر: ۱۴۸۰۵۸
به همت نشریه پژوهش‌های قرآنی؛

کتاب «زن و خانواده در افق وحی» منتشر شد

خبرگزاری رسا ـ کتاب «زن و خانواده در افق وحی» می‌کوشد تا زن و خانواده را در افق وحی از جنبه‌های مختلف بررسی کند و آسیب‌ها و راه‌های مبارزه با آنها را نشان دهد.
کتاب زن و خانواده در افق وحي

  

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، کتاب «زن و خانواده در افق وحی» که گردآوری مقالات نشریه پژوهش‌های قرآنی دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی در خصوص زن و خانواده می‌باشد، دارای پنج فصل زن در قرآن، خانواده در قرآن، حجاب در قرآن، زن و خانواده در آثار اندیشمندان و نیز گفت‌وگوها است.

 

خانواده یکی از مهم‌ترین نهادهای اجتماعی و زندگی جمعی بشری است که از دیرباز مورد توجه و اهتمام فرهنگ‌ها، اقوام و ادیان بوده است، اسلام به عنوان برترین آیین در تشکیل این نهاد بسیار کوشیده و عوامل استحکام و نیز اسباب فروپاشی آن را متذکر شده است، اما با کمال تأسف این نهاد دیرپا و سرنوشت‌ساز در روزگار جدید گرفتار آسیب‌های جدی شده است.

 

این آسیب‌ها چیست و چگونه می‌توان بر آن فایق آمد؟ کتاب «زن و خانواده در افق وحی» می‌کوشد تا زن و خانواده را در افق وحی از جنبه‌های مختلف بررسی کند و آسیب‌ها و راه‌های مبارزه با آنها را نشان دهد.

 

این کتاب دارای پنج فصل زن در قرآن، خانواده در قرآن، حجاب در قرآن، زن و خانواده در آثار اندیشمندان و نیز گفت‌وگوها است.

 

عناوین بخش‌های فصل اول عبارتند از: فلسفه مردانه بودن گفتمان قرآنی، قوامیت مردان در زنان خانواده، دیدگاه قرآن درباره مشارکت سیاسی زنان، مبانی و معیارهای رفتار با زن در قرآن، قرآن و مشارکت اجتماعی زنان، شهید مطهری و حقوق زن در اسلام، دیه از نظر قرآن و فمینیسم، آفرینش زن در قرآن و کتاب مقدس و اسرائیلیات، تنبیه بدنی زن در نگاه‌های گوناگون و عناوین دیگر.

 

همچنین در فصل دوم، عناوینی مثل درآمدی بر جامعه شناسی خانواده در قرآن، قرآن و کارکردهای نهاد خانواده، عوامل استحکام خانواده در فرهنگ قرآن، همگرایی و فروپاشی نهاد خانواده در قرآن، قرآن و نقش تربیتی مادر در خانواده و نقش خویشاوندان در تحکیم خانواده، دیده می‌شود.

 

قرآن و فلسفه حجاب، حجب یا حجاب؟ رابطه حجاب و عفاف، مفهوم‌شناسی «تبرج جاهلی»، واژه‌شناسی عفاف و حجاب، دگراندیشان عرب و اسباب نزول آیات حجاب، نکته و یادداشت‌هایی درباره زن در قرآن، زن در نگاه قرآن و فرهنگ زمان نزول، مکانت زن در قرآن، شخصیت و نقش فعال زن در زندگی از دیدگاه قرآن و نیز حجاب در قرآن، عناوین فصل‌های سوم و چهارم کتاب هستند.

 

در فصل پنجم کتاب نیز دو گفت‌وگو با آیت‌الله دکتر محمد صادقی و علامه محمدحسین فضل‌الله به چاپ رسیده است که در بخشی از آن می‌خوانیم: «تعدد زوجات چیزی است که طبیعت مصالح انسان، زن و مرد به طور یکسان آن را اقتضا می‌کند و ابعاد مثبت موجود در آن بیشتر از جنبه‌های منفی آن است، به این دلیل در قانون شریعت در نظر گرفته می‌شود.

 

دلیل بر این مطلب این است که تعدد زوجات در روابط زن و مرد، نظامی است که از گذشته تا امروز عملی می‌شده است، چه به صورت علنی و آشکار و چه به صورت پنهان و مخفیانه، مثلا در جامعه متمدن امروز، شمار مردانی که به عنوان ازدواج یا هر عنوان دیگری به یک زن قناعت کنند، به ده درصد نمی‌رسد.

 

افزون بر این،‌ تاریخ پر است از روابط مشروع مردان با زنان در کنار روابط مشروع،‌ تمام این‌ها این واقعیت را می‌رساند که نیاز به چند همسری، نیاز اساسی و جدی است، منشأ این نیاز یا در درون انسان و نیازهای جسمی او قرار دارد و یا از بیرون و شرایط خاصی که زن و مرد در آن زندگی می‌کنند، مانند نازایی و بیماری.

 

اساسی بودن این نیاز نشان می‌دهد که فقط با تجویز یک زن (و نه بیشتر) راه برای انحراف باز می‌شود و مشکلاتی پدید خواهد آمد که نسبت به جنبه‌های منفی چند همسری بسیار بیشتر است، به همین دلایل، تجویز تعدد زوجات با توجه به مصالحی که برای زن و مرد به یک نسبت نیاز دارد، پست شمردن مرتبه انسانی زن نخواهد بود و نیز اجحاف و برهم زدن امنیت او با شریکش را در پی نخواهد داشت.

 

به شرط این‌که عدالت اسلامی در آن رعایت شود، مگر این‌که به روابط زناشویی مانند روابط مالکیت و مملوکیت نگریسته شود، در این صورت بر اساس قاعده مشارکت سهامی، وجود شریک دیگر برای زن، سبب کم شدن سهم او خواهد بود».

 

گفتنی است، مؤسسه بوستان کتاب، ناشر این کتاب 990 صفحه‌ای بوده که چاپ اول آن را با شمارگان هزار نسخه و بهای 22هزار تومان روانه بازار کرده است./932/ن601/ق

ارسال نظرات