مردم اردن خواستار اصلاحات در سران مملکت خویش هستند
به گزارش خبرگزاری رسا، کشور اردن، ماههاست که صحنه اعتراضهای مردمی است. مردم اردن نیز همزمان با خیزش بیداری اسلامی، بشکل جدی وارد عرصه شدند و از حدود یکسال ونیم پیش با برگزاری تظاهرات ، مخالفت خود را با سیاستهای سران امان اعلام می دارند.
در ادامه این عتراضات، طی روزهای اخیر نیز بیشتر مناطق اردن ،شاهد خروش مردمی بوده است. ساکنان شهرهای امان، سلط، کرک، جرش و معان ضمن برگزاری تظاهرات، خواهان انجام اصلاحات در ساختار نظام سیاسی این کشور شدند.
تظاهراتی که در روزهای اولیه آغاز قیام مردمی در اردن در سال 2011 به شکل اعتراض به اوضاع اقتصادی و معیشتی جلوه کرده بود، هم اینک بصورت تظاهرات ضد حاکمیت در آمده است. در مقطع فعلی جنبش های سیاسی اردن و در راس آنها جنبش اخوان المسلمین با دعوت از مردم این کشور جهت استمرار قیام ، بر اجرای اصلاحات واقعی در کشور تاکید نموده اند.
دادن آزادی های سیاسی به شهروندان و همچنین کوتاه شدن دست نظامیان از ساختار نظام سیاسی اردن ، ازجمله مطالباتی بوده که د ر روزهای اخیر مطرح شده است. در این بین پاره ای از احزاب سیاسی اردن نیز از موقعیت استفاده کرده و اعتراض خود را به قانون انتخابات اعلام کردند.
اخوان المسلمین و شاخه سیاسی آن جنبش عمل اسلامی ، اعلام کرده است، تازمانی که تغییراتی در قانون کنونی انتخابات صورت نگیرد، آنها هر انتخاباتی را تحریم می کنند. احزاب و گروههای سیاسی مخالف قانون انتخابات کنونی اردن معتقدن ، تغییرات در قوانین بایستی بگونه ای باشد که در عمل ردای قدرت را از قامت پادشاهی در اردن بر دارد و آن را به منصبی افتخاری تبدیل کند . آنان همچنین می خواهند قانون انتخابات بگونه ای باشد که پارلمان از قدرت اجرایی فراوانی برخوردار گرددد و دیگر نخست وزیر نه از سوی پادشاه بلکه با رای نمایندگان پارلمان انتخاب شود.
تاکنون ملک عبد الله به این درخواستها ، پاسخی نداده است. شیوه برخورد پادشاهی اردن با مطالبات مردمی و احزاب این کشور، غالبا بصورت تغییر نخست وزیر ، بوده است. از اوایل سال جاری میلادی تاکنون چند بار نخست وزیر در اردن عوض شده است. حتی پادشاه اردن ، پارلمان را منحل کرد تا انتخابات زود هنگام برگزار کند . اما این اقدامات نتوانسته مردم را راضی کند . چرا که تظاهرات ضد دولتی بشکل جدی تری در اردن ادامه دارد.
اخیرا تظاهراتی در شهر امان برگزار شد که ازآن به عنوان بزرگترین راهپیمایی در تاریخ اردن نام برده می شود. در این تظاهرات تقریبا تمامی گروههای سیاسی اردنی مشارکت داشتند. این تظاهرات نجات وطن نام داشت. نکته مهم درباره این تظاهرات آن بود که مردم اردن درکنار انجام اصلاحات، سرنگونی رژیم پادشاهی را فریاد زدند . شعاری که خط قرمز ملک عبد الله ،پادشاه اردن بوده است.
تردیدی نیست که در کشورهای عربی و خصوصا آن دسته از کشورهای عربی که بشکل پادشاهی اداره می شوند، مرحله و فصل نوینی آغاز شده است. در چنین وضعیتی آیا شاهان بازهم می توانند همچون گذشته بی اعتنا به مطالبات مردمی باشند؟ پاسخ به این سوال منفی است. چرا که بیداری اسلامی بوجود آمده در منطقه، فضای جدیدی را بوجود آورده که سران بشدت محافظه کار عرب اگر بخواهند این فضا را بیش از این نادیده بگیرند، این احتمال وجود دارد که دیر یا زود سرنوشت دیکتاتورهای سرنگون شده در منطقه برای آنان نیز تکرار شود./994/د101/ک