بیان نکات اخلاقی هنگام تدریس

حجت الاسلام سید محمدرضا حسینی موحد، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، با اشاره به اخلاق و منش استاد شایسته، گفت: استاد باید از نظر اخلاقی طوری باشد که طلاب جذب وی شوند و بدون خجالت مسائل اخلاقی، درسی و اجتماعی خود را با استادشان در میان بگذارند.
وی به سابقه تدریسی خود در سطوح عالی حوزه علمیه اشاره کرد و افزود: زمانی که استاد با شاگرد خود صمیمی شود، شاگرد مشکلاتی را با استادش درمیان میگذارد که نمیتواند آنرا با دیگری مطرح کند.
حجت الاسلام حسینی موحد ادامه داد: استاد باید از مراتب علمی لازم برای پاسخگویی به نیازهای علمی طلاب برخوردار باشد؛ همچنین استاد نباید از شوخی و مزاح با طلاب بپرهیزد زیرا کلاس خشک و بیروح سبب دلزدگی و عدم رغبت طلاب میشود.
این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم با اشاره به روش تدریس آیتالله شیخ عبدالکریم حائری اظهار داشت: استاد نباید در بین درس از شوخی کردن بپرهیزد؛ همانگونه که آیتالله حائری در بین تدریس خود از مزاح و شوخی کردن با طلاب پرهیز نمیکرد.
وی ادامه داد: وقتی از آیت الله حائری علت چنین شوخیهایی را جویا شدند وی سبب چنین شوخیهایی را شکستن ابهت خود دانست تا شاگردان و طلاب ترس از بیان سؤال و اشکال نداشته باشند.
این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: شایسته است، وقتی استاد در بین درس به عباراتی برخورد میکند که نکته اخلاقی در آن نهفته است، آن نکته را به شاگردان خود گوشزد کند تا اخلاق را به آنها بیاموزد.
وی اضافه کرد: اگر استاد بتواند ساعت جداگانهای را به بیان اخلاقیات و خواندن روایات اختصاص دهد، تذکر و یادآوری خوبی برای آن استاد و شاگردان وی میشود، اما با حجم بالای دروس بعید است چنین فرصتی در اختیار استاد باشد.
حجت الاسلام حسینی موحد با اشاره به تأثیر اخلاق استاد بر روی طلاب و شاگردان تصریح کرد: ضمیر ناخودآگاه انسان به مراتب قویتر از ضمیر آگاه او عمل میکند، بنابراین تأثیر سخنان استاد هیچگاه به پای تأثیری که از اخلاق، رفتار و منش استاد بر طلبهای گذاشته میشود، نمیرسد.
شایان ذکر است، حجت الاسلام حسینی موحد هر روز صبح از ساعت 8 تا 9 صبح درمدرسه آیتالله بروجردی، از ساعت 9 تا 10 در مؤسسه امام خمینی(ره) و از ساعت 10 تا 11 صبح در مرکز علوم اسلامی به تدریس بحث خیارات کتاب مکاسب میپردازد؛ همچنین جلد دوم اصول فقه مرحوم مظفر را در مدرسه رضویه به طلاب این مدرسه میآموزد.
گفتنی است، وی از محضر اساتیدی همچون آیتالله وحید خراسانی، شبزندهدار، پایانی، استادی، حجتالاسلام والمسلمین احمدی شاهرودی،حجتالاسلام والمسلمین راستی و حجتالاسلام والمسلمین شهیدی بهره برده است./997/ت302/ن