از سوی دبیرخانه نشست اندیشه های راهبردی منتشر شد؛
زن و خانواده (جلد دوم)
خبرگزاری رسا ـ جلد دوم کتاب اندیشه های راهبردی زن و خانواده از سوی دبیرخانه نشست اندیشه های راهبردی منتشر شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، سومین نشست اندیشه های راهبردی با موضوع «زن و خانواده» در محضر رهبر معظم انقلاب و به مدت حدود چهار ساعت برگزار شد که این مجموعه، مشروح مقالات این نشست را تقدیم اصحاب فکر و فرهنگ می کند.
58 مقاله، که از میان 188 مقاله رسیده به دبیرخانه، پس از طی مراحل داوری علمی برگزیده شده اند، در این کتاب درج شده است.
جلد دوم این کتاب هم مثل جلد نخست در شش محور سامان یافته که مجکموع دو جلد کتاب دارای 12 محور است، این جلد از کتاب شامل 32 مقاله می شود.
محور هفتم: جایگاه و نقش زن در خانواده
مقالات: «بررسی کیفیت زندگی زنان در شهر مشهد»، «بررسی مقایسه ای عوامل مؤثر بر ساختار قدرت در بین خانواده های زنان شاغل و غیر شاغل»، «حقوق و جنسیت ـ نقد برابری کامل حقوقی زن و مرد از دیدگاه مکاتب فلسفه حقوق و فلسفه اخلاق غرب»، «نقش مادر در تربیت دینی کودک» و «نقش امید در سازگاری زنان و استحکام خانواده».
محور هشتم: مقایسه وضعیت زنان در جمهوری اسلامی و کشورهای غربی
مقالات: «مقایسه تطبیقی دو رویکرد مکتب اسلام و فمینیسم به تأمین امنیت اقتصادی زنان» و «حق آموزش زنان در نظام حقوقی ایران».
محور نهم: موقعیت، مؤلفه ها و کارکرد خانواده در اسلام
مقالات: «مصادیق عسر و حرج زوجه در نظام حقوقی ایران»، «نقش عرف در تفسیر حقوق مالی زوجین» و «الگوی مفهومی پیش نیاز طراحی الگوی اسلامی ایرانی خانواده».
محور دهم: آسیب شناسی نهاد خانواده در ایران
مقالات: «زن در جاهلیت اولی و جاهلیت مدرن»، «ارزیابی برنامه پنجم توسعه و راهبردهایی برای بهبود فرایند نظام سازی در حوزه زنان و خانواده»، «آسیب شناسی نهاد خانواده در ایران با تأکید بر وضعیت ازدواج و طلاق»، «سبب شناسی آسیب های خانواده با تکیه بر منابع اسلامی»، «گذری کوتاه بر تأثیر مدرنیسم بر خانواده با تأکید بر خانواده ایرانی»، «آسیب شناسی پژوهش های خانواده و ضرورت تولید مدل خانواده مطلوب»، «امنیت اجتماعی و خانواده ایرانی»، «عفاف و حجاب مردان بایدها و نبایدها و نقش آن در سالم سازی جامعه اسلامی»، «تبیین جامعه شناختی طلاق»، «نظام اسلامی بحران هویت رسالت خانواده الگوی جامع تربیت»، «بررسی پرونده های دادگاه های خانواده و عوامل مؤثر بر افزایش آنها» و «آسیب ها و الگوهای مطلوب خانواده».
محور یازدهم: راه های تقویت بنیه خانواده در ایران
مقالات: «راهبرد پارادایم سازی اسلامی در حوزه جامعه شناسی خانواده و جنسیت»، «نظام تربیتی زنان با رویکرد مأموریت های جنسیتی بستر احقاق حقوق زنان»، «بازخوانی اصول و مبانی لازم در تحکیم بنیان خانواده با رویکردی بر آموزه های قرآنی»، «آسیب شناسی و تحلیل حقوقی مسأله مطالبه مهریه و راهکارهای بازدارنده»، «تعامل خانواده و دولت»، «لزوم نگرش سیستمی به دین با تأکید بر موضوع زنان و خانواده» و «راهبردهای حقوقی تحکیم خانواده».
محور دوازدهم: مقایسه وضعیت خانواده در جمهوری اسلامی ایران و کشورهای غربی
مقالات: «بررسی بحران مادری در جهان غرب و تأثیرات آن بر جامعه ایرانی»، «مقایسه خانواده در اسلام و غرب» و «رسالت مادری، مقاصد شرعی، مکاتب و معاهدات بین الملل».
در ادامه چکیده برخی مقالات جهت آشنایی خوانندگان محترم آورده می شود.
نقش مادر در تربیت دینی کودک
الهه شایسته رخ
شایسته بهرامی سامانی
چکیده: تعلیم و تربیت و آداب آن، از اهم مباحث در حوزه زندگی انسان است. در این بین تربیت دینی به معنی پروراندن روح کودک و تفهیم معارف و آموزه های متعالی دینی متناسب با درک و فهم کودکانه، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بدین ترتیب، تربیت دینی کودک و جهت دهی روح و ذهن او در مسیر برنامه ها و قوانین الهی از کارکردهای اساسی خانواده با محوریت مادر به شمار می رود. یکی از بهترین ابزارها و تکنیک ها برای آشنا کردن کودک با مضامین عالی دینی و مفاهیم متعالی مذهبی استفاده از جذابیت شعری لالایی است که بذر بینش، آگاهی و بصیرت را در سرزمین وجود کودک می افشاند. استفاده از این تکنیک، در گذشته بیش از امروز معمول بوده است. رسانه ها به عنوان یکی از نهادهای ضروری جامعه که در انتقال فرهنگ به نسل های جدید نقش هایی ارزنده ایفا می کنند و بالأخص رسانه های دیداری و شنیداری می توانند با باز آفرینی این نوع از ادبیات شفاهی (لالایی) گام های ارزنده ای در ترویج فرهنگ صحیح ایرانی و اسلامی و تربیت دینی فرزندان این بوم و سرزمین داشته باشند.
مقایسه تطبیقی دو رویکرد مکتب اسلام و فمینیسم به تأمین امنیت اقتصادی زنان
زهرا صابری خوش اخلاق
چکیده: موضوع «امنیت اقتصادی زنان» از اصلی ترین موضوعات تأثیرگذار بر جنبه های مختلف زندگی زنان بوده و مکاتب فکری مختلف الهی و غیر الهی به موضع گیری در رابطه با آن پرداخته اند. این تحقیق به مطالعه تطبیقی دو رویکرد مکتب فکری اسلام و فمینیسم در رابطه با بعد اقتصادی زندگی زنان پرداخته است و با بیان علل کارآمدی رویکرد اسلام و علل ناکارآمدی رویکرد فمینیسم، تنها راه تأمین امنیت اقتصادی زنان در ایران را، بهره گیری از نظام فکری اسلامی معرفی می کند.
تبیین جامعه شناختی طلاق
سیده فاطمه محبی
چکیده: نهاد خانواده در دنیای کنونی به طور گسترده ای طلاق را تجربه می کند. تغییرات خانواده و افزایش نرخ طلاق در جامعه ایران نیز نگرانی های اجتماعی را به وجود آورده است. مسأله طلاق، به ویژه به جهت پیامدهای روانی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و خانوادگی، که برای زنان در پی دارد و آینده آنان را متأثر می سازد، بسیار حائز اهمیت است. وضعیت زن پس از طلاق، روندی از محرومیت های گوناگون، طرد اجتماعی، اختلال در مناسبات اجتماعی، کاهش ارتباط با محیط بیرونی، فقدان همدل و همراز و گاه نبودن محل زندگی مستقل را برای فرد مطلقه به دنبال دارد. طلاق شرایطی را ایجاد می کند که منجر به از دست دادن حمایت اجتماعی خانواده، کاهش نفوذ اجتماعی و حتی گاه تضعیف موقعیت ها و فرصت های اجتماعی فرد می شود. این نوشتار با بررسی چند نظریه جامعه شناختی جهت تبیین طلاق، راهبردهای پیشگیرانه و راهبردهای فرهنگی و حمایتی در مراحل انجام طلاق و بعد از آن را مطرح می کند.
مقایسه خانواده در اسلام و غرب
فرشته روح افزا
چکیده: مقایسه مدل اسلامی خانواده با آنچه که در غرب، به عنوان خانواده شکل می گیرد، در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است. نگاه اسلام به خانواده بر اساس حقوق متقابل زن و مرد و فرزند تعریف می شود و اسلام، از یک جنس خاص حمایت نمی کند؛ بلکه همه افراد نسبت به یکدیگر حق و تکلیف دارند. در حالی که در غرب، اساس بر اصالت فرد است و منافع شخص در اولویت است و این نگاه غرب به خانواده موجب مسائل و مشکلات زیادی در جوامع آنان گردیده است که بخشی از آن ها در این مقاله بررسی گردیده است. در اسلام در عین رعایت احترام ذاتی انسان به رابطه او با خدا، به عنوان محور اصلی تمام امور، نگریسته شده است و مبنای همه دستورات است. شئونات خانواده با این دو دیدگاه بررسی و در قسمت نتیجه گیری به این جمع بندی رسیده ایم که دستورات اجتماعی اسلام می تواند راهگشا برای تمام انسان ها از تمام ملیت ها و فرهنگ ها باشد.
گفتنی است جلد دوم کتاب «زن و خانواده» در سال 1391 در 720 صفحه با شمارگان 2000 نسخه و به قیمت 7000 تومان، از سوی دبیرخانه نشست اندیشه های راهبردی منتشر شده است./969/ت302/ق
ارسال نظرات