مسجد، جوانان و شبهات دینی منتشر شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کتاب مسجد، جوانان و شبهات دینی به قلم حجتالاسلام والمسلمین محسن غرویان از سوی انتشارات انصارالمهدی با همکاری دفتر مطالعات و پژوهشهای مرکز رسیدگی به امور مساجد منتشر شد.
این اثر از سری آثار اندیشمندی است که سالها بخشی از فعالیتهای علمی خود را در زمینه پاسخ به پرسشها نو از دین با توجه به مطالعات عمیق و وثیق در حوزه غربشناسی و مهارت و تسلط در بررسی آرای بزرگان اندیشه سیاسی و فلسفه غرب اختصاص داده و خود از صاحبنظران مکتب حیاتبخش صدرایی است.
کتاب مسجد، جوانان و شبهات که با همکاری علی اکبر گندمکار، مجتبی فرهنگیان، محمود حسینزاده خراسانی و ابوالفضل نجادی به سرانجام رسیده، در شش فصل معرفتشناسی دینی، ولایت فقیه و حکومت دینی، ارتداد از نگاه اسلام، کلام جدید (پلورالیسم)، مدرنیسم و پست مدرنیسم و آزادی و مفهوم آن تنظیم شده است.
مؤلف در پیشگفتار آن با اشاره به اینکه جوانان امروز، سرمایههای آینده نظام و کشور اسلامی هستند و برای سؤالات و شبهات اعتقادی و فکری خود نیاز شدید به روحانیان فاضل و عالمان متفکر دارند، از مساجد به عنوان بزرگترین و مهمترین پایگاه و پناهگاه نسل جوان نام برده و امام جماعت مساجد را نماد اندیشه و تفکر دینی معرفی کرده است.
همچنین در مقدمه کتاب میخوانیم: «هر مکتب و اندیشهای که زاده میشود و در دل طبیعت مینشیند در تعامل با محیط و سنتهای فکری پیش از خود سپهر فرهنگ را سامان میدهد و یک نظام فرهنگی را به وجود میآورد که آبشخورش همان معرفت مکتب خاص است؛ پارهای از مکاتب، اندیشهها و ادیان تمایل درونی بیشتری برای فرهنگسازی و خلق نظاموارههای معرفتی و اجتماعی دارند و پارهای از چاشنی نامستعدتری برخوردارند».
مجتبی فرهنگیان، معاون پژوهشی دفتر مطالعات و پژوهشهای مرکز رسیدگی به امور مساجد در بخش دیگری از مقدمه اثر آورده است: «ساخت مسجد به عنوان نخستین نهاد تأسیسی که حامل خصلتهای چندگانه عبادی، سیاسی، اقتصادی و نظامی بود و ساختاری شناور برای فردسازی و جامعهگرایی ایجاد میکرد که در بستر آن حکومت و دولت اسلامی شکل گرفت از نمونههای بارز نهادسازی و ایجاد قدرت ساختاری بود».
وی با اشاره به شبههسازی مخالفان با هدف به انزوا کشاندن ایدئولوژیک اسلامی، رسالت نخبگان دیناندیش را جز پاسخهای منطقی و نظاممند به این شبهات نمیداند و تصریح میکند: «مسجد، جوانان و شبهات دینی در تلاش است تا با نگاهی به عمدهترین شبهات فکری، کلامی، سیاسی معاصر پرسشهایی از درون متن دین جستوجو و با نظاممندسازی آن، گوهر درخشان نظام معرفتی رفتاری اسلام را از غبار گرداب شبهات بیرون کشد».
هندسه معرفت دینی، نسبت معرفت دینی با حقیقت دین، عنصر اصلی در معرفت دینی، حقیقت معرفت و معرفت حقیقی به دین، رابطه عقل و متون دینی در فقه، سازگاری جامعه اخلاقی با کدام عقلانیت، معیار تکامل معرفت دینی، دین در خدمت انسان یا انسان در خدمت دین، جهان دینی، جهانی رازآمیز، فقه عرصه تجلیات رازهای دینی و تناسب هویت اسطورهای دین با عقلانیت اسطورهزدای جدید از جمله موضوعهای فصل اول اثر یعنی معرفتشناسی دینی است.
در فصل دوم که به موضوع ولایتفقیه و حکومت دینی میپردازد، عنوانهایی همچون حکومت مردم یا حکومت مردمی، انگیز امام خمینی(ره) از طرح تئوری ولایت فقیه، رابطه تکلیف حکومت و انسان با حق خدا، اصطلاح زعامت فقیه یا ولایت فقیه، قداست حکومت دینی، تفکیک بین مشروعیت شرعی و مقبولیت مردمی، ارتباط ولی فقیه با مردم ارتباط مریدی مرادی، تفاوت ولایت مطلقه فقیه با دیکتاتوری فقیه و ثمرات نظام ولایت از نگاه قرآن به چشم میخورد.
فصل سوم با عنوان ارتداد از نگاه اسلام، موضوعهایی را با عنوان تجاهر به ارتداد از جنس تضییع حقوق مردم، ارتداد خود یک نوع خشونت، ارتداد نوعی محاربه و مرتد محارب، مدخلیت عقیده آدمی در انسانیت او، حق دفاع در قلمرو مال و ناموس و عقیده، ممنوع بودن تجاهر به ارتداد، مراد از خشونت مثبت و منفی از دیدگاه اسلام مطرح میکند و به تبیین هر یک میپردازد.
معنی پلورالیسم، مراد از صراط مستقیم دینی و ملاک استقامت صراط، معنی هدایت، نجات و سعادت، جمعی بودن فهم دین، منافات پلورالیسم دینی با پذیرش مرجع و مفسر رسمی برای دین، ارتباط پلورالیسم دینی و لیبرالیسم، فرق پلورالیسم و آنارشیسم، تفاوت تکثر فتاوی با تکثر قرائتهای دینی، ملاک ترجیح قرائتی از دین بر قرائتهای دیگر، مبنای فلسفی عزت و افتخار حسینی، دیدگاه فقه اسلام درباره فمینیسم اسلامی از جمله موضوعهای فصل چهارم کتاب با عنوان کلام جدید است.
غرض مدرنیته یا عقل جدید از صغیر دیدن عالم، تضاد مدرنهیسم غربی با فلسفه الهی، تفاوت انسان محصول مدرنیسم با انسان محصول دین، جهانی شدن یا جهانیسازی، آزادی و مفهوم آن از دیدگاه کلام، مراد از آزادی مثبت و آزادی منفی، جامعه بستر یا جامعه باز، اصل برائت یا احراز صلاحیت و حق انتخاب یا انتخاب حق از جمله عنوانهای فصل پنجم و ششم این اثر با عنوان مدرنیسم و پست مدرنیسم و آزادی و مفهوم آن است.
گفتنی است، کتاب مسجد، جوانان و شبهات دینی در قطع رقعی، 392 صفحه و با شمارگان سه هزار نسخه به تازگی از سوی انتشارات انصارالمهدی با همکاری دفتر مطالعات و پژوهشهای مرکز رسیدگی به امور مساجد منتشر شده است. /920/ن/ع