درس خارج حوزههای علمیه، زمان و مکان مناسب برای پژوهش
حجت الاسلام محمد ابراهیمی ورکیانی، مدیر مدرسه عالی تفسیر حوزه علمیه قم در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا بیان داشت: با توجه به اینکه سبک آموزشی در حوزههای علمیه سنتی است، طلاب در سطح دو و سه کمتر مجال پژوهش دارند.
وی اظهار داشت: در حوزه های علمیه تلاش بر این است که در سالهای نخست تحصیلی، شخصیت، شاکله و پایه های علمی و اخلاقی طلاب شکل گیرد و در عرصه عمل، طلاب در درس خارج با فرایند تحقیق دست و پنجه نرم میکنند.
این استاد حوزه علمیه قم بیان داشت: طلاب در سطوح نخست تحصیل با مباحثه، بستری مناسب برای نقد و ابرام و تحلیل آماده میسازند و با مطالعات فزاینده، مقدمات جوشش علمی و بستر آماده برای نظریه پردازی در درس خارج را مهیا میکنند.
وی با بیان اینکه طلاب در سطح یک و دوم، علوم پایه را میآموزند، گفت: اعتقاد ندارم که فرآیند پژوهش در حوزههای علمیه دیر شروع میشود و مقطع درس خارج را محل مناسب بروز پژوهش حوزوی میدانم.
وی گفت: در درس خارج اگر اساتید مجال کافی به طلاب برای ارائه نظریات و تحقیقات خود بدهند و به صورت موضوعی از طلاب کار علمی طلب کنند، شاهد شکوفایی پژوهش حوزوی خواهیم بود.
این استاد حوزه علمیه قم اظهار داشت: نباید پژوهشهای حوزوی با تحقیقات دانشگاهی مقایسه شود، زیرا تحقیقات حوزویان، محققانه، نظریه پردازانه و بر اساس نظریهها و سلایق گوناگون شکل میگیرد و کمتر شاهد کپی برداری و کارهای تلفیقی هستیم.
این استاد حوزه و دانشگاه با تاکید بر اینکه با شیوه و آموزشهای رایج نمی توان توقع خلق آثار ارزنده را داشت، افزود: طلاب باید متد تحقیق و پژوهش را بیامورند و با شیوه فیش برداری از منابع اسلامی آشنا شوند.
این استاد معارف دانشگاه علوم پزشکی بیان داشت: سالها پیش شیخ عباس قمی کتاب سفینه البحار را نوشته است و یا علامه طباطبایی که معاصر ما است کتاب تفسیر المیزان را به رشته تحریر درآورده است و هنوز این کتاب ها مورد استناد قرار میگیرد اما در این سالها شاهد آثاری چنان ارزشمند نبودهایم.
وی بیان داشت: امروز همت محققان صرف استفاده از منابع اصلی و استخراج در قالبی نو میشود که اثردهی بالایی ندارد زیرا محققان دغدغه رجوع به منابع اصلی دارند.
استاد حوزه علمیه قم بیان داشت: باید فرایند پژوهش در حوزههای علمیه ارگانیزه و قانونمند شود و به طلاب بهای لازم داده شود تا خلاقیتها بروز و ظهور پیدا کند. /909/ت302/ع