پژوهشگر تاریخ اسلام:
مختارنامه مخاطبان را با مقطع مهمی از تاریخ اسلام آشنا کرد
خبرگزاری رسا ـ یک استاد تاریخ اسلام گفت: بیش از 70 درصد حوادث سریال مختارنامه مطابق وقایع تاریخی بود، اما برخی حوادث مثل چگونگی دستگیری و قتل حرمله، کشته شدن پسر عمر سعد و حتی قتل خود عمر سعد مطابق تاریخ به تصویر کشیده نشد.
به گزارش خبرگزاری رسا در مشهد به نقل از ستاد خبری سومین سوگواره لحظه های عاشورایی حجت الاسلام والمسلمین محمد حسین رجبی دوانی، با اشاره به این که فیلم ساز باید به نقل های معتبر تاریخی، به خصوص زمانی که این موضوعات با باورهای مردم گره خورده، پای بند باشد، اظهار داشت: گرچه زبان تصویر اقتضائاتی دارد که کارگردان را وادار می کند دخل و تصرف هایی در تاریخ انجام دهد اما او باید خودش را ملزم بداند که بر مبنای منابع معتبر اثرش را ارایه کند.
وی ادامه داد:دست اندرکاران مختارنامه معتقدند برای جذب مخاطب باید برخی از حوداث را طبق اقتضائات فیلم سازی مطرح کنند که من به عنوان یک پژوهشگر تاریخ این منطق را نمی پسندم و معتقدم ما باید بر اساس حقایق و واقعیت های تاریخی عمل کنیم.
رجبی دوانی با بیان این که به رغم انتقادهایی که ممکن است گاهی به مختارنامه وارد باشد اما در مجموع این سریال اثری ارزشمند، فاخر و ماندگار است، گفت: این سریال مردم را با مقطع مهمی از تاریخ اسلام که می تواند برای ما عبرت آموز باشد، آشنا کرده و زمینه علاقه مندی مخاطبان به تاریخ اسلام را فراهم کرده است.
وی هم چنین درباره نشان دادن چهره حضرت عباس(ع) در سریال مختارنامه گفت: اگر چهره حضرت با در نظر گرفتن شرایط لازم نشان داده شود، بسیار موثر است اما متاسفانه گاهی دیده می شود بازیگران با احساس تعهد شرعی و بر اساس باورهای دینی این کار را انجام نمی دهند بلکه به اقتضای حرفه و شغل خود نقشی را ایفا می کنند.
وی با اشاره به این که حرفه بازیگری اقتضا می کند که یک بازیگر در نقش های متعدد و متنوعی ظاهر شود یادآور شد:به همین دلیل این اتفاق به احتمال فراوان برای بازیگر نقش حضرت عباس(ع) هم می افتد و این ممکن است به ذهنیت مثبت مردم از حضرت لطمه وارد کند.
وی در این زمینه پیشنهادی را مطرح کرد و افزود:اگر ایفای چنین نقش هایی به بازیگران نمایش تعزیه واگذار شودکه اعتقادت مذهبی جزء مهمی از باورهای آنهاست، می تواند راهکار بهتری باشد زیرا این افراد سالهاست که چنین نقش هایی را با معرفت و اعتقاد بازی می کنند و برای آنها شهرت اهمیت چندانی ندارد که بخواهند در ادامه در فیلم ها و آثار متعددی حضور یابند.
کارشناس برنامه هنگام درنگ ادامه داد: برخی از بازیگران مختارنامه که به شایستگی از پس ایفای این نقش برآمده اند از بازیگران تعزیه هستند که قابلیت های خود را در این سریال به اثبات رسانده اند.
وی افزود: در کشور ما هر چند سال یکبار یک سریال حجیم تاریخی-مذهبی مانند مختارنامه ساخته می شود که ممکن است در آن چالشی مانند نمایش دادن چهره حضرت عباس(ع) مطرح می شود پس قبل از بروز مشکلی در این زمینه علما و فقهای ما به طورعلمی و تحلیلی باید این مباحث را مطرح کنند و به نتیجه برسند و گرنه این چالش ها هم چنان استمرار خواهد داشت./930/د102/س
ارسال نظرات