۲۵ اسفند ۱۳۸۹ - ۱۶:۴۴
کد خبر: ۱۰۰۷۱۹

چکیده آثار پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی منتشر شد

خبرگزاری رسا ـ چکیده آثار پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی وابسته به پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر شد.
چكيده آثار پژوهشگاه علوم و انديشه سياسي


به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، چکیده آثار پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی وابسته به پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم به کوشش رجبعلی اسفندیار منتشر شد.

براساس این گزارش، پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی در سال 1373 با هدف تحقیق و پژوهش در زمینه علوم و اندیشه سیاسی اسلام کار خود را آغاز کرد و در طول سال‌های گذشته با استفاده از تجارب و توان علمی اندیشمندان حوزه و دانشگاه، گام‌های مؤثر و مفیدی در احیا و بازسازی دانش سیاسی اسلام برداشته است.

این پژوهشکده با تأسیس «واحد اندیشه سیاسی» به عنوان نخستین تلاش جدی در عرصه پژوهش‌های سیاسی حوزه علمیه آغاز به کار کرد و در حال حاضر با تلاش برای پاسخ‌گویی به پرسش‌ها و معضلات فکری مربوط به حوزه پژوهشی خود و فراهم ساختن زمینه‌های لازم برای بازتولید فرهنگ سیاسی ـ دینی و ارائه دانش سیاسی مبتنی بر منابع اسلامی، هویت‌شناسی و هویت‌سازی تلاش می‌کند.

پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی زمینه‌های فلسفه سیاسی، فقه سیاسی و علوم سیاسی را با توجه به سند چشم‌انداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران مبنای کار خود قرار داده و در راستای رسیدن به سیاست متعالیه تمام تلاش خود را به کار گرفته است که اثر حاضر چکیده مجموعه آثار منتشر شده این پژوهشکده تا سال 1387 است.

این اثر از یک مقدمه و شش فصل تاریخ اندیشه سیاسی، فقه سیاسی، فلسفه سیاسی، علوم سیاسی، آثار ترجمه شده و آثار تصحیح شده تشکیل شده است که در مقدمه آن، رجبعلی اسفندیار با ارائه تعریفی از علوم انسانی آورده است: «علوم انسانی و یا هر رشته علمی دیگر، مجموعه دانشی است که از دیرباز در پی یک رشته پیشرفت‌های فکری کوچک و پی‌درپی، رفته رفته گسترش یافته است».

فصل اول این کتاب به ارائه آثاری همچون اندیشه سیاسی جعفر کشفی، محقق اردبیلی، اخوان الصفا، خواجه نصیرالدین طوسی، شیخ طوسی، فارابی، فیض کاشانی، محقق حلی، محقق سبزواری، محقق کرکی، مسکویه، آیت‌الله‌ مطهری، صدرالمتألهین، علامه مجلسی، ابوالحسن عامری، جمال‌الدین محمد خوانساری و شهید ثانی اختصاص دارد.

همچنین اندیشه سیاسی در گفتمان علوی، دوام اندیشه سیاسی در ایران، اندیشه سیاسی فاضل مقداد، ملااحمد نراقی، صاحب جواهر، علامه محمدتقی جعفری، سیدنعمت الله جزایری، وجوه سیاسی شیخ اشراق، چالش سیاست دینی و نظم سلطانی با تأکید بر اندیشه و عمل سیاسی علمای شیعه عصر صفویه از دیگر آثار این فصل است.

آثاری همچون اندیشه سیاسی قطب‌الدین شیرازی، شهید مدرس، ابوالحسن مسعودی، علامه وحید بهبهانی، ملامحمدمهدی نراقی، ابن ادریس حلی، میرزای قمی، میرزا محمدحسین نائینی، آیت‌الله خوئی، طبرسی، جلال‌الدین دوانی، شیخ یوسف بحرانی و سید شرف‌الدین نیز در این فصل به چشم می‌خورد.

حقوق و وظایف غیرمسلمانان در جامعه اسلامی، آزادی در فقه و حدود آن، جایگاه سیاسی عالم دینی در دو مکتب اخباری و اصولی، مبانی، اصول و اهداف سیاست خارجی دولت اسلامی، بررسی تطبیقی نظریه‌های ولایت فقیه، قواعد فقه سیاسی و نظارت بر قدرت در فقه سیاسی از جمله آثاری است که در فصل دوم این کتاب ارائه می‌شود.

فصل سوم به ارائه آثاری همچون آزادی در فلسفه سیاسی اسلام، چیستی فلسفه سیاسی در حوزه تمدن اسلامی، مردم سالاری دینی، مناسبات اخلاق و سیاست در اندیشه اسلامی، امکان فلسفه سیاسی اسلام، روش‌شناسی دانش سیاسی در تمدن اسلامی، سکولاریسم اسلامی، مفهوم‌شناسی فلسفه سیاسی مشاء و صورت‌بندی مطالعات زنان در جهان اسلام اختصاص یافته است.

مبانی تحزب در اندیشه سیاسی اسلام، درآمدی بر اسلام و جهانی شدن و مسأله‌شناسی مطالعات سیاسی اسلامی از مجموعه آثار فصل چهارم است و فصل پنجم کتاب اثر زبان سیاسی اسلام، مفهوم آزادی از دیدگاه مسلمانان، ساختار منطقی اندیشه سیاسی اسلام و جامعه‌گرایان و نقد لیبرالیسم را در بردارد.

فصل ششم این کتاب نیز به ارائه آثار تصحیح شده با عنوان‌های میزان الملوک و الطوایف و صراط مستقیم فی سلوک الخلائف و تحفةالملوک: گفتارهایی درباره حکمت سیاسی به به کوشش عبدالوهاب فراتی و همچنین روضةالانوار عباسی؛ مبانی اندیشه سیاسی و آیین مملکت‌داری به کوشش نجف لک‌زایی می‌پردازد.

گفتنی است، چکیده آثار پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی در قطع رقعی، 224 صفحه، شمارگان 1400 نسخه و به قیمت سه هزار و پانصد تومان از سوی این پژوهشکده منتشر شده است. /920/ن601/ع

ارسال نظرات